1553

Ангел разказва истории със спрей и четка в ръка

Скулпторът Ангел Каравланов обира овациите на все повече местни хора в Смолянско вече месеци наред с преобразяването на цели села в региона. Каравланов изрисува фасадите на детски градини, училища, читалища, къщи за гости, хлебарница и какво ли още не в община Баните. Преобразени са и детската градина, читалището, училището, къщи за гости, мандра, конна база и други сгради в девинското село Триград.

 

„Там съм нашарил всичко, на училището направих огромен портрет на Иван Вазов, използвах вишката на Общината, която беше дошла да сменя уличните лампи“, разказва скулпторът. Наскоро той преобрази фасада в Мадан и лицето на второ училище в Смолян. На смолянското училище от броени дни грее огромен лик на патрона му - проф. д-р Асен Златаров.

„Художникът Ангел Каравланов откликна с огромно желание и стана съпричастен с нашата идея за обновяване на училищната фасада. Благодарим му за изключителния професионализъм и сърцата работа. Творейки, той сподели с децата ценни знания и опит, като остави едно незабравимо преживяване у тях“, казват от училището.

 

Ангел е роден в Пловдив, но има корен от смолянското село Чокманово. Завършил е НХГ “Цанко Лавренов” под тепетата и специалност "скулптура" в Националната художествена академия.

През 2014 година той направи двуметровата скулптура „Родопчанка“ в Чокманово. На нея е изобразена родопчанка в носия с китка минзухари в ръцете. Гранитният монумент тежи 1.6 тона. Авторът заяви тогава, че дарява творението си на селото в памет на баба му и в чест на майка му. Като обясни, че дължи всичко, което е постигнал в живота си, именно на майка си.

Каравланов е автор и на паметника на основателя на оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов в село Стойките, който също е дарение.

Скулпторът започва да рисува фасади от доста години, но в последните две се е заел доста интензивно. Неговите творби със спрей дават нов живот на героите от историята ни, писателите и поетите ни по десетки фасади на училища, както и на приказните герои от фолклора ни - по фасадите на сградите на детски градини.

 

„До миналата година ги броих, че съм нашарил над 200 фасади, след това им загубих бройката, а и тя не е важна. Всичко е дарение, пари не съм вземал, материали, ако купи някой - купи, ако не - аз си ги купувам. Каузата ми е благотворителна. Добрите намерения намират винаги път, някак си се получава“, казва творецът.

Вече е изрисувал фасади на училища и детски градини както в Смолянско, така и в Пловдивско, и из страната.

 

За първи път той е направил гигантски портрет през 2012 г., тогава работата му била дарение за СУ „Цар Симеон Велики“ в Пловдив. В Хисаря от фасадата на ОУ „Васил Левски“ гледа с внушителна осанка Апостола, а вътре Каравланов е нарисувал Иван Вазов, Христо Ботев, цар Симеон Велики, хан Аспарух.

 

„Изпитвам въодушевление, когато рисувам такива светила от българската история. Лошото е, че много хора се опитват да я променят, защото е по-удобно на политиците да я изкривяват“, споделя творецът. Важното за него е, че децата реагират спонтанно на променените фасади, а възрастните ги изпълва с гордост и радост.

Художникът копае и чешми, вае скулптури, прави стенописи, рисува и картини.

 

"Орфеев извор" оцеля срещу природната стихия

Последната скулптура на Ангел е най-любимата му творба. Тя е в пещерата Дяволско гърло и се нарича „Орфеев извор“, а на нея е претворил как Орфей изважда Евридика от подземния свят.

 „Бедствието тази зима опустоши пещерата. Вътре водата е вряла и кипяла, но "Орфеев извор" е недокоснат, няма и драскотина, с толкова любов съм направил тази скулптура“, казва Каравланов.

През миналата година изработен от него паметник на именитата родопска певица Надежда Хвойнева бе открит в родното й село Левочево, край Смолян.

Това не е случайно. Каравланов е и гайдар, а почитта му към Родопите е видна на много места. Той изрисува огромна родопчанка на фасада в Баните.

„Правя го за удоволствие и като почивка от работата с камъка. Вярвам, че всеки може да промени света, вместо да се оправдава с трудното време“, заявява творецът.

 

Намирам и време, и средства, и желание

„Хората се радват, не могат да повярват, че някой обръща внимание на сградите им. Когато никой не прави нищо за децата и всички винаги намират оправдания как няма средства - аз пък намирам и време, и средства, и желание. Защото липсва добрият пример при децата, че и при по-възрастните хора. А като повлечеш крак,  виждаш как увличаш хората и те да направят нещо. Искам да не се забравят българските герои и общественици, да се възпитават добродетели у децата. Защото, като ги попиташ, много деца не знаят половината ни герои. И в детските градини трябва да се сещат, че имаме прекрасни български народни приказки като "Неродена мома" и много други, а не само съвременните“, казва Каравланов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?