4232

Анестезиологът д-р Събев, ГЕРБ-СДС, отново с най-много преференции в Смолянско, обрат в ДПС

Доктор Красимир Събев е с най-много преференции от кандидатите за народни  представители за поредни избори за НС.

Той е получил 3018 преференции, а вторият в листата на ГЕРБ – СДС, Тодор Батков – син е получил 2177 преференции. Трети по преференции сред всички кандидати от Смолянско е водачът на листата на ПП-ДБ Михал Камбарев – 1025.

Интересно е, че първи по преференции от кандидатите за народни представители на ДПС не е водачът, а третият в листата – Николай Юруков от Девин, който има 940 преференции. За Хайри Садъков от Мадан, който традиционно е водач на листата на ДПС в региона, преференциите са 781.

Юруков е ново лице за листата за народни представители на ДПС. Той е инженер и е заместник кмет на община Девин и във втория мандат на кмета Здравко Василев. Лесовъд по професия, работил е като заместник директор в ДЛС Извора и Горско стопанство Триград. От 2019 година е заместник кмет на община Девин. Семеен е, има три деца.

Вероятно неговите преференции ще му помогнат да бъде втория депутат на ДПС от региона в Парламента, в случай че ДПС вкара двама депутати след преразпределението на гласовете по системата Хеър-Ниймайер.

Методът на най-големия остатък (известен още като метод на Хеър-Ниймайер) е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи.

Към момента със сигурност е ясно, че д-р Красимир Събев отново е депутат. На останалите трима народни представители, които излъчва региона, предстои да разберем имената им. Много е вероятно ДПС да има двама, тъй като получи най-много гласове на тези избори в Смолянска област, което означава че Хайри Садъков и Николай Юруков също са народни представители. Възможно е обаче да има и обрати. Юруков, обаче, нямало да изпревари Садъков, в случай че ДПС има само един депутат, заявиха запознати от Движението.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?