49

Актьорът Ненчо Илчев обяви дарителска кампания за Музей на илюзионното изкуство

Актьорът Ненчо Илчев обяви старта на дарителска кампания за създаването на Музей на илюзионното изкуство в родното му село Момчиловци.

 „Всички хора имаме мечти. Моята е да направя първия музей за илюзионно изкуство в Европа в родното си село Момчиловци. Преди десетилетия там се запали магичната искра в мен, която прерасна в изпепеляваща страст. Мечтата ми е през следващите десетилетия хората от всички краища на света да посещават моя роден край, а аз да разравям жаравата на времето и да ги запознавам с творчеството на няколко поколения български артисти, оставили трайна следа в световното илюзионно изкуство. Ако искате да станете съпричастни с мечтата ми и да поставите малка тухличка в строежа на българската илюзионна памет, можете да го направите...“, сподели в профила си във Фейсбук Ненчо Илчев.

През миналата година кметът на селото Сийка Суркова съобщи, че Норвежката къща (ДАНО - център) в Момчиловци е на път да се превърне в "Къща на магьосниците". След проведен летен стаж, студенти от НХА, специалност "Рекламен дизайн", предложиха два проекта, по които част от колекцията на Ненчо Илчев, събирана 30 години ще види бял свят в конферентните зали и други помещения в ситуираната в центъра на Момчиловци къща.

Предвижда се това да бъде анонсираща експозиция за музея на българското илюзионно изкуство „ИЛЮЗЕУМ“. Работата върху този мащабен проект започва преди 3 години екип от специалисти, ръководен от доц. Мирослав Богданов, вдъхновени от енергията и събраните артефактите в личната сбирка, която актьорът - илюзионист желае да предостави на мястото, от където е започнал творческия си път.

Сред ценните предмети в колекцията на Ненчо Илчев са част от реквизитите на известни български илюзионисти като Васил Николаев - Орфи, Евстати Карайончев - Мистер Сенко, Димитър Димитров - Факира Мити и други.

Кампанията за създаването на Музея на илюзионното изкуство е с подкрепата на Кметството и цялата общественост, каза Суркова.

"За музея община Смолян е отредила сграда в селото, която се нуждае от сериозен ремонт. Опитваме се, докато бъде ремонтирана, хората и туристите да могат да видят част от реквизитите", каза кметицата на Момчиловци.

Дарения за Музея се събират в банкова сметка:

ОБЩИНСКА БАНКА - ФЦ Смолян

BIC  SOMBBGSF

IBAN   BG05SOMB91301100001413

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”