Следвайте ни

Абсолютен пик на COVID-19 в Смолянско, въвеждат нови мерки

Спира се плановия прием в болниците, увеличават се Ковид леглата

viber icon

Абсолютен пик на заразата с Ковид -19 по всички показатели отбелязват от РЗИ - Смолян в последните две седмици, стана ясно на онлайн брифинг на оперативния щаб днес. Заради големия натиск над лечебните заведения, оперативния областен щаб взе решение за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в региона. От щаба предлагат на образователното министерство всички ученици от 1 до 12 клас да учат онлайн на 1 и 2 април, а на 6 и 7 април онлайн да учат учениците от 12 клас. Как ще се процедира при детските градини от 1 април се очаква да излезе днес решение на Националния оперативен щаб.

От щаба изпращат писмо до областния председател на съюза на общопрактикуващите лекари в региона д-р Снежана Бакърова, с настояване джипитата в региона да спазват ангажиментите си, съгласно оперативната база. Причината са оплаквания и сигнали от пациенти, че има джипита, които не поемат на 100 % грижата за своите пациенти по отношение на Ковид -19. 

Преустановява се плановия прием в болниците до второ нареждане. С решение на щаба се въвежда триаж за прегледите в Спешно отделение в Смолян, като леките случаи, дошли за амбулаторен преглед, ще се насочват към неотложния кабинет или към личните лекари.

Това се случва след неимоверен натиск в отделението през последните дни с желаещи да се прегледат с леки симптоми, което пречи за обслужването на тежките случаи, каза на брифинг д-р Емилия Апостолова от ръководството на МБАЛ - Смолян.

"Регистрираме най-лошите показатели на епидемичния процес от началото на пандемията. Най-висок от началото на пандемията е броя на позитивните лица установени за ден - 92-ма, на 23 март. Почти двойно повече са хоспитализираните, спрямо пика през декември - 198. Натискът върху лечебните заведения е сериозен. Броят на леглата в четирите болници в региона се увеличава. В областната леглата в Ковид зони са вече 140 легла (50% от капацитета), в Златоград - 40, в Мадан - 30, в Девин - 25", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. Тя заяви, че болниците се справят, но са на предела на капацитета си.

За последното денонощие новите заразени в региона са 85 души. Прогнозите са, че още поне 2 седмици ще има висок брой новорегистрирани позитивни на коронавируса. Заразата е разпространена в цялата област, най-силно в Златоград, Смолян, Мадан и Девин.

Според д-р Кубатева, причина за пика на заразата е силно заразния британски щам, тъй като инпекцията е установила, че всеки контактен впоследствие развива заболяването. Другата причина е, че голяма част от хората не спазват противоепидемичните мерки. 

"Впечатлението ни е, че една не малка част от хората много късно идват при нас. Не стойте в къщи дълго време, не се самолекувайте. Ако се чувствате зле, първо потърсете помощ от джипито. Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона. Мястото на амбулаторните прегледи не е в Спешно отделение, където за секунди се решава човешки живот", призова д-р Апостолова. Тя отправи призив доброволци да се включат да помагат за немедицинското обслужване на пациентите в областната болница. 

Апел за дарения от хранителни продукти за продължаване на приготвянето на топла храна на медиците на първа линия в техникума в Смолян отправи и.д. Андриян Петров.  

 

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Той

Той

30.03.2021 | 14:37

Смолянчани не са ли като ластик...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?