3906

96-годишен изработи и монтира бюст паметник на Раковски в Смолян

Днес монумента бе открит тържествено в областния град

96-годишен смолянчанин изработи бюст паметник на Георги Раковски, който бе монтиран на площада пред Военния клуб в Смолян. Днес монумента тържествено бе открит в присъствието на местната и държавна власт, много смолянчани, приятели и близки на автора.

Георги Милушев е автор на паметника от идеята, изработката до самото му поставяне. "Камъка за бюста съм го доставил лично от района на Перник, визията и изработката е изцяло моя. Отне ми точно четири месеца. От две години обаче се занимавах къде да бъде поставен, тъй като общината и Министерството на отбраната не можеха да решат чия собственост е", каза Милушев.

Родопчанинът е работил цял живот като счетоводител в различни местни предприятия. Пенсионирал се е през 1988 г. "Самоук съм в изкуството. Умея много технически неща. Всичко сам съм правил в живота си с двете си ръце, затова са изкривени", споделя Милушев. 

Отбелязва, че сам си е финансирал разходите за паметника, само накрая двете му дъщери - Венера и Росица, са помогнали за монтажа.

Събитието бе почетено от общината в Смолян, областната администрация и представители на Министерството на отбраната. Прочетен бе и поздравителен адрес от държавния глава Румен Радев.

"Ако Господ помогне да живея и ме държат ръцете ще направя паметник на бившия главен архитект на Смолян Петър Петров", зарича се бай Георги.

Припомняме, че преди три години той издигна паметник на Васил Левски на площад "Свобода" в областния град.

На снимката – Авторът Георги Милушев (в средата) пред новооткрият паметник на Раковски заедно с Димитър Кацаров – председател на ОбС – Смолян ( вляво) и Марин Захариев – заместник кмет на община Смолян.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?