46

95-годишен счетоводител засели Левски и Раковски в Смолян

Георги Милушев сам изработи бюстовете на великите българи

95-годишният Георги Милушев от Смолян изработи втори бюст-паметник на виден български революционер и възрожденец. Този път това е Георги Сава Раковски, стана ясно на последната сесия на Общинския съвет в родопския град. Припомняме, че преди две години Милушев направи и откри паметник на Васил Левски.  

Местният парламент единодушно одобри поставянето на монумента и на Георги Раковски - основоположник, идеолог, стратег на организираната борба за освобождаването на България, този път на площадното пространство пред Военния клуб в града. 

Статуята представя великия възрожденец, енциклопедист, дипломат, журналист, историк, е​тнограф, адвокат и бизнесмен, владеещ 7 езика, в реални физически измерения. 

Авторът на бюст-паметника е получил отлични атестации за изработката му от художника Иван Пеев - директор на Художествената галерия в Смолян, скулпторите Рашо Митев и Ангел Бебелеков и архитект Атанас Каджебов.

"Авторски колектив смята, че паметникът е добре балансиран и има добър естетически вид. Общински експертен съвет към Устройство на територията към Община Смолян е съгласувал проекта и местоположението и с изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело“ Иван Кожухаров", се посочва в докладната записка.  

Общинският съветник инж. Димитър Кръстанов ​изказа от името на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса  благодарност на председателя на инициативния комитет за поставянето на монумента и автор на паметника Георги Милушев. 

"Той е доайен на родолюбивите дейности в нашия град

и му пожелавам да има още такива идеи за архитектурното обогатяване на Смолян“, каза инж. Кръстанов. 

95-годишният Георги Милушев присъства на заседанието на Общинския съвет и благодари на съветниците, че са уважили поредната му инициатива. „От сърце благодаря, че оценихте моя труд и уважихте жеста ми да дам нещо за Смолян, но най-вече, че цените българската история. Да живее България“, каза възрастният, но неуморим родопчанин.

За паметника на Раковски сега се чака само разрешително от комисия в Министерството на културата. Веднага след това паметникът ще бъде монтиран, тъй като всичко за него е готово и уточнено, казват близките на Милушев.

Още един паметник - на архитект Петър Петров, да бъде поставен в Смолян, решиха съветниците. Той се планира да бъде монтиран в парка в центъра на областния град, пред сградите на общинската и областната администрация. Така ще се почете паметта на най-дългогодишния главен архитект на Смолян и един от създателите на курорта Пампорово.

„Родоначалник на тази инициатива е отново баща ни. Бяха приятели с архитект Петров. Той вече е открил банкова сметка за събиране на средства за паметника, сформиран е и комитет за инициативата. И макар че е изработил сам бюст и на Петър Петров, този път паметникът няма да бъде негова авторска идея“, каза дъщеря му Росица Милушева.

Освен със създаването на съвременния вид на курорта Пампорово, името на арх. Петров се свързва с градоустройствените планови на Кърджали, Габрово и Рудозем, с проекти за Родопския минен басейн и участие в генералните планове на Оловно-цинковия завод в Кърджали, и Пловдив, на минните комплекси в Елисейна, Осогово и Чипровци. Той умря при инцидент на писта в курорта Пампорово през 2007 г. На негово име има кръстена улица в Смолян, но Милушев е убеден, че това не е достатъчно.

Георги Милушев е самоук в изкуството.

Той цял живот е работил като счетоводител

Построил е сам къщата си. След като се пенсионирал през 1988 г., започнал да мисли как да остави на поколенията в родния край следа, воден от патриотична цел. 

За паметника на Апостола той използвал огромен черен гранит габро, който излязъл при изкопни работи на обект до кино „Дружба“ в Смолян. Красивия камък открил зет му Кирил Асенов, който е един от най-големите работодатели в родопския град. На мястото той правел изкоп за сграда за магазин, който вече работи в центъра на града. 

Тъй като държал да има мнение на професионалисти как да изглежда паметникът, но да се спази идеята му, той натоварил бюста в микробус и го закарал в Пазарджик при скулптора Спас Киричев за становище и съвети. Именно неговото мнение за гипсовите и бронзовите отливки на паметника били решаващи. След като го изработил напълно, Милушев получил атестат за творението си и от трима художници. За мястото къде да бъде поставен паметникът водил две години преговори с архитектите, чиито са правата за парка, където бе поставен. 

"Гранитът е единственото нещо, което е даром за паметника. Никой стотинка не ми е давал за него. Самоук съм в изкуството, но съм техничар. Всичко сам съм правил в живота си с двете си ръце", казва Милушев. Идеята за паметник на Левски се родила преди 12 години. Тъй като с ръцете си на тези години не могъл да издялка камъка за колоната, постамента и капитела, му помагал скулпторът Рашо Митев. Паметникът бил изработен в гаража на Милушев. Проектът за бюста на Левски е изцяло негов. Доизкусурявал го цели 2 години. Монтажът е извършен отново от пенсионирания счетоводител с помощта на двама работници.

Георги Милушев (в средата) на откриването на паметника на Васил Левски със семейството си

Колоритният родопчанин винаги е имал вдъхновения през живота си за различни майсторлъци. Веруюто му е, че едно от най-големите богатства е човек да има работа, тя е двигател на живота.

Сглобява сам кола по време на соца 

Георги Милушев сам си направил автомобил и получил за него разрешително от КАТ през 60-те години на миналия век. Счетоводителят използвал двигател и шаси от стари съветски коли, а купето си направил сам от японски ламарини, които не ръждясвали. Тъй като тогава нямало модерни заваръчни апарати, ходил специално до леярни в Пловдив да му отлеят форми и ги снаждал. Успял да я направи с две врати. Кръстил колата "РосВен" на двете си дъщери - Росица и Венера. Колата била дълга 530 см, широка 190 см и вдигала до 120 км в час. И използвал я 7 години. 

В обществото сега няма ентусиазъм, камо ли за обществени дела, казва възрастният родопчанин. Според него хората са станали много големи егоисти, саможивци и ги вълнуват само материалните облаги. „Нищо духовно не ни свързва, не ни обединява. Аз гледам и чета във вестниците каква неграмотност има. Изгубиш ли си духа, изгубиш ли културата, изгубиш ли си нравите - няма народ. Тези неща правят хората народ!“, казва дейният родопчанин.

През живота си той участвал в създаването и на хорови и танцови състави в родопския град. Имал много изяви в читалищните среди и дори сам изработил китара, която звучала с години при изпълнения в местните зали.

Родопчанинът обаче изумява с нестихващия си ентусиазъм, въпреки че наближава да закръгли  век живот. Заразителен е стремежът му да постигне целите си въпреки възрастта, казва кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Това е негово дело, негово усилие и негов подвиг, защото на тези години да направиш това нещо с ръцете си е изключително трудно”, казва и зет му, бизнесменът Кирил Асенов.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Новак

Новак

15.07.2023 | 21:03

Браво на твореца,да е здрав и много здрав!!!Поклон пред подвига му и възпитанието му!!!Амин!!!

Отговори
0 0
истина

истина

09.07.2023 | 18:36

първия паметник на Левски е още преди 17-18 г. пред училището в Смолян-кв. Райково

Отговори
6 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?