46

8 месеца условна присъда за смъртта на работник в родопско село

Осем месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок получи от Окръжния съд в Смолян 56-годишният Д.И.А. от доспатското село Късак за смъртта на 59-годишен негов съселянин при ремонт в дома му. Идрис Х. загина, след като беше затиснат от отломки при внезапно срутване на част от къща в доспатското село Късак. По-късно почина от тежките травми.

Трагедията се разигра на 26 януари 2021 г. при ремонт на двуетажна каменна наследствена къща на повече от 100 години. Самоук майстор, Идрис Х. помагал на собственика при подмяна на гредоред на първия етаж и укрепването на къщата му. Целта била да се махне гредореда и на негово място да се излее стоманено-бетонна плоча. Стопанинът се заел с ремонта заедно с двамата си сина и привлякъл Идрис да помага. Мъжът бил на първия етаж, когато част от гредите и дюшемето от втория етаж се срутили върху него.

Собственикът на къщата също бил там, но не пострадал заедно със синовете си. 

В съдебна зала стопанинът на къщата заяви, че съжалява за случилото се.

Починалият се занимавал от дълго време със строителство. Семеен е, има син, дъщеря и внуци.

Магистратите признаха за виновен стопанина на дома, че като инвеститор на реконструкцията на къщата си не е спазил Наредбата за здравословните и безопасни условия на труд и разпоредби в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и не е осигурил ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин. Съдът постанови присъдата по съкратеното съдебно следствие и призна, че смъртта е причинена по непредпазливост, а стопанинът е направил всичко възможно да спаси пострадалия след инцидента.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?