1553

77 цветя и половина набраха на зазоряване високо в планината от клуб „Хоро“ на Еньовден

За 19-ти пореден път група хороигралки от клуб “Хоро” при Народно читалище  “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв. Райково, с хореограф Русанка Бодурова, посрещна изгрева на слънцето и отпразнува Еньовден в Горна Арда на ливадите пред Читаковата къща, съобщи Цветанка Илиева.

77 цветя и половина – за всички болести и за болестта без име, девойките  вплетоха във венец, под който ритуално преминават за здраве.

С натопени в „мълчана вода” от три извора, специално приготвени еньови китки (бял равнец, завързан с червен конец) и престояли под звездите под цъфнал трендафил, девойките ще раздават на своите близки и приятели за здраве.

Всички жени и девойки с венец в ръце, облечени в бели премени рано сутринта посрещнаха изгряващото слънце, след което три пъти преминаха под венеца. От „Орисницата” – Мария Хаджидиева – член на настоятелството на читалището и дългогодишен член на клуба, получиха с благословия  китка, която ще пазят до следващия Еньовден.

На традиционния ритуал за здраве, любов, благополучие, късмет и щастие присъстваха много почитатели на народния обичай, повечето от които се включиха в програмата и стриктно спазваха ритуала. Те бяха дошли специално от страната и чужбина за участие в проявите по програмата на Фестивала на „Дивите цветя в Родопите”, организирани от Община Смолян, НЧ „Проф. д-р Асен Златаров-1927“- с. Смилян и НЧ „Орфееви гори-1870“- гр.Смолян, кв.Райково.

Празникът продължи в с. Арда, където бе подготвена богата трапеза с родопски ястия и Еньовден бе отбелязан с народно веселие.

Тази година, през м. октомври, предстои честване 20 годишнина от основаването на клуб „Хоро“ от читалището ни.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?