Следвайте ни

600 се подписаха в защита на легионера от Орешник

Общински съветници питат полицията защо се наложило използването на специални сили

viber icon

Близо 600 подписа само за два дни събраха жителите на Тополовград и село Орешник в защита на Иван Пачелиев – Дюмона. 
В подписката пише, че хората подкрепят 35-годишния мъж, служил във френския чуждестранен легион. "Притеснени сме, че тази мащабна акция и включването на много сили за неговия арест ще повлияе неблагоприятно на решението на съда", смятат защитниците на Иван. Те са възмутени от тиражираната в медиите информация, която е според тях е пресилена. "Иван никога не се е барикадирал и не е стрелял срещу никого", пише в подписката. "Що се отнася до личността му и факта, че е служил във френския чуждестранен легион, не го прави изначално опасен. Напротив, тази служба го прави още по-дисциплиниран и отговорен във всички свои действия, какъвто го познаваме и ние", пишат още поддръжниците на задържания. В негова подкрепа е създадена и група във фейсбук.
Екшънът от края на миналия месец  стигна и до Общинския съвет. На последното заседание съветничката Силвия Георгиева съобщи за подписката и каза, че хората в общината са възмутени от действията на полиция. Колегата й Красимир Иванов поиска съветниците да се обединят и да помолят шефа на районното управление в Тополовград да ги информира защо се е наложило да се викат специални сили.
Дюмона е с най-тежката постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". В последния ден на февруари Ямболският окръжен съд потвърди решението на Районния  съд в Тополовград, че Иван трябва да остане в килия в следствения арест. Пред 3-членния сияъстав на Темида  адвокат Митко Краев  представил  документ от съдебно дело през 2014 година. От него става ясно, че Иван Печелиев има европейско разрешително за притежаваните от него оръжия. Той е с печат от полицията в Тополовград и важи до 2019 година. В документа е записано, че Иван е купил законно 200 патрона и капсул – възпламенители от Франция, внесъл ги законно в страната.
През декември от израелското посолство подали сигнал до нашите служби, че Пачелиев се свързал с тях под фалшива самоличност и поискал да осъществи контакт с посланика. Бил направил скица с много подробен план на синагогата в София. Така била образувана преписка в Софийската районна прокуратура за заплаха, а случаят поели от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). 
На 19-и миналия месец трима служители на ГДБОП дошли в тополовградското селце. Свързали се с кметицата и тя ги отвела до къщата на Дюмона. Според полицията 35-годишният легионер ги посрещнал въоръжен, насочил оръжие и стрелял 
във въздуха. Бопаджиите си тръгнали и докладвали за станалото. Така бил мобилизиран огромен ресурс на МВР. На крак били вдигнати Специализираният отряд за борба с тероризма и другата елитна част на вътрешното министерство - „Кобра”. Заради профила на Иван командосите разработили внимателно план за задържането му. В операцията се включили общо 80 полицаи и жандармеристи. 
Привечер на 20 февруари Пачелиев излязъл от къщата си и тръгнал да си купува кафе. На около 500 метра от дома си бил изненадан от спецчастите и го арестували. При задържането у него не било открито никакво оръжие, дори и нож. 
Няколко дни в двора и жилището му течаха огледи, защото имало съмнение, че бил заложил бомбени капани. Тримата бопаджии докладвали, че след изстрелите Иван ги изпратил и с думите: „Подготвил съм ви доста изненади, ако припарите пак” 
Съселяните на Пачелиев са изненадани от станалото. Те го описват като саможив, затворен, но и кротък.
Срещу Дюмона бяха повдигнати две обвинения – за заплаха на служебни лица и за притежаване на незаконно оръжие и взривни вещества. По първото предвиденото от Закона наказание е до 6 години затвор, а по второто – от 2 до 8 години решетки.
При претърсванията в къщата на Иван били открити 4 пушки, 3 гранати, взривател, барут, запалка за гранати и боеприпаси. Според справка от служба КОС на МВР, Пачелиев нямал разрешително за тези оръжия.
Пред разследващите пък Дюмона твърдял, че за оръжията има валидно разрешително, издадено от Франция, а гранатите били трофейни и обезвредени. Отказал да се подпише по протокола за повдигнатото му обвинение.
Странностите на Рамбо от с. Орешник продължили и в следствения арест на Ямбол, където бе задържан за 72 часа до разглеждането на мярката му за неотклонение от Тополовградския районен съд. Цяла вечер охраната го чувала как си говори на френски и руски в килията. 
„Не съм заплашвал никого. На 19-и т. м. пред къщата ми спряха трима цивилни и се представиха за бопаджии. Помолих ги да се легитимират. Те ми показаха лична карта и шофьорска книжка. 
Тогава вежливо ги помолих  да напуснат имота ми“, каза в съдебната зала Дюмона. На другия ден, разказа той, отишъл за кафе и на около 500 метра от къщата му го арестували.
„Това бяха толкова истински полицаи, колкото вие сте истински журналисти”, бяха единствените думи на 35-годишния легионер към представителите на медиите, изпълнили кулоарите на съда.
Според прокуратурата обаче Иван е използвал оръжие и е стрелял. „Обвинен е в тежко умишлено престъпление и има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка“, пледира държавният обвинител Христо Джонджоров. Това бе възприето от Темида и районният съдия Милена Семерджиева наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на Иван Пачелиев. С разпореждане на съдия Семерджиева и на прокурора Джонджоров Дюмона бе пратен на лекар веднага след заседанието. Това се наложи, защото 35-годишният мъж  получил луксация  на левия лакът при задържането му от отряд „Кобра”. Иван бил прегледан в ямболската бърза помощ, Лекарите му предложили да наместят ставата, но трябвало да му поставят пълна упойка. Пачелиев отказал, въпреки големия оток. Той заявил, че не желае лечение по лични причини.
„Ще обжалвам пред окръжния съд в Ямбол наложената мярка за неотклонение "задържане под стража", наложена на подзащитния ми. Преди да се знае какво точно е обвинението, не следва да се налага най-тежката мярка за неотклонение. Ако бе насочил пушка и беше стрелял, смятате ли, че нямаше да улучи от 2-3 метра“, каза адвокат Митко Краев. Според него Иван трябва да е с мярка „гаранция” или „домашен арест”.
"Вярваме, че справедливостта ще възтържествува, Иван е невинен", казват тополовградчани и жителите на Орешник.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?