2374
Следвайте ни

52 населени места в област Смолян все още нямат ток

viber icon

52 населени места в област Смолян все още нямат електричество, съобщиха от областната администрация.  

Много от населените места четвърти ден продължават да са без ток.

В община Смолян има 26 населени места, на които все още не е възстановено електричеството в следствие на настъпили заради аварии.

В община Мадан без електроснабдяване са 15 села и махали. 

В община Баните 5 населени места продължават да са без ток.

В общините Рудозем, Златоград и Неделино има по две населени места, които  остават все още без ток. Аварийните екипи не са спирали  работата по възстановяването на електрозахранването.

За селата Рибница и Фатово, където има счупени стълбове, от ЕВН предвиждат захранване с мобилни генератори.

Чепеларското село Забърдо също частично е без ток.

Според ЕВН, населените места без ток към тази сутрин в област Смолян са 17. "Към тази сутрин общо без захранване са 17 села в област Смолян, като основно в района на община Баните, Мугла, Гела. В пет села електричеството е възстановено с мобилни генератори. Имаме 22 екипа в областта, които работят на терен. Остават най-труднодостъпните места и аварии, има места с паднали железобетонни стълбове. Цифрата на 52 населени места без ток идва може би от това, че през нощта е имало включване и превключване на захранването на различни населени места и от там идва разминаването", каза Крум Косев от ЕВН.

Без вода все още са селата Триград и Ягодина поради скъсани водопроводи. Продължават дейностите по възстановяването им.

Кметът на село Ягодина Митко Сакалев съобщава, че поройните дъждове са прекъснали довеждащия водопровод в участъка на водохващането, отнесени са мостове и голяма част от пътя, поради което е невъзможен достъпа на техника.  Сакалев апелира да се пести питейната вода.

И днес се работи за възстановяването на достъпа до Триград, където ситуацията е много тежка.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Все още е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона в цялата Смолянска област.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?