Следвайте ни

400 уникални кадри на фотографите Крум Савов, Борис Савов и Крум Б. Савов събра албум

С внушителното издание Чепеларе отбелязва 56 години от обявяването си за град.

viber icon

400 кадри събра внушителен фотоалбум, съставен от Зоица и Коста Начеви. С изданието Чепеларе отбелязва 56 години от обявяването си за град, представяйки картинната си история.

Фотоалбумът имаше премиера снощи пред пълна зала в НЧ „Родопска искра“ 1880 в Чепеларе, а във фоайето на читалището е подредена изложба от кадри на именитите фотографи, които могат да се разгледат и в следващите дни.

В луксозното издание се представя творчеството на знакови творци - Крум Савов, Борис Савов и Крум Б. Савов, на 280 страници с 400 фотографии. "

"Идеята за албума е на Коста Начев и тя се роди непосредствено след представянето на албума и изложбата с творби на Крум Савов, която направихме преди 4 години съвместно с Иво Хаджимишев. След като видя изложбата Крум Б.Савов, който дойде на представянето в Архива в Смолян, реши да дари съхраняваните при него плаки и план филми на тримата творци.  Дарението, което направи Крум Борисов Савов през 2016 г. на архива в Смолян даде шанс за изготвянето на настоящия албум. Това е истинска енциклопедия на живота на селището и региона. Чепеларе трябваше да има този албум, защото едва ли има много селища със свои професионални фотографи от такава класа, запечатали живота на града си в цялото му многообразие през целия ХХ-ти век", каза Зоица Начева, която дълги години бе директор на Държавен архив-Смолян.  

Чепеларе е един от първите просветни центрове в Средните Родопи, а Крум Савов има уникални съдба и творчество. Родопчанинът си купува снимачна техника след като печели 100 златни лева от лотариен билет. Преди това той завършва фотография в Картографския институт по съвет на роднината си, известния етнограф и книжовник Стою Шишков. През 1902 г. Крум Савов открива в Чепеларе първото в Средните Родопи фотоателие. През 1905 г. той вече е участник в международна изложба по фотография в Лиеж, Белгия и започва да получава медали.

"Интересен факт е, че Крум Савов оцветява част от снимките си, много преди цветната фотография да се появи. Задянал на гръб фотоапарата и с тежки сандъци със стъклени плаки, натоварени на мулета, често обикалял Родопите, чак до Беломорието. Почти няма селище, което да не е заснел в началото на миналия ХХ век, както и важни събития като Балканската война, революционните борби за освобождение, съборите на Рожен, бита, традициите, обичаите, сватбите - безценно богатство от над 1000 стъклени плаки и стотици фотографии, успявайки да се пребори с предрасъдъците на местното население да застане пред камера", казва Начева.

В Чепеларе няма и събитие, което да не е заснето от брат му Борис Савов, а продължител на традицията става третия му син Крум, който предава в Държавен архив -Смолян над 5000 кадъра на стъклени плаки и план филми на тримата автори.  

Един от култовите кадри на Крум Савов в изложбата в Чепеларе е на майка и син столетници от чепеларското село Павелско. 119-годишната баба Василка със 100-годишния си син. Фотографията е участвала в международната изложба в Лиеж през 1905 г.

На премиерата на фотоалбума присъстваха кмета на общината Боран Хаджиев, зам.-кмета Антоанета Аговска и роднини на знаковите за Чепеларе фотографи, сред които и съпругата на Крум Б. Савов – Велика. "Златен човек беше, радвам се, че съдбата ни е събрала, с обич", каза тя.

"По заръка на Стою Шишков Крум обучава и двамата си братя в тайните на фотографското изкуство. Най-големият брат Никола остава в родното Устово, където работи като просбописец и фотограф. А по-малкият Борис, след като се завръща от плен в Атина, се установява в Асеновград, при брат си Крум, с когото работят заедно в ателието «Братя Савови» от 1920 до 1932 г., когато се премества да живее в Чепеларе. Ето защо е много трудно да бъдат разграничени фотографиите от съвместната им дейност, когато Крум снима повече извън ателието, а Борис ги обработва в лабораторията. При разговорите ни с Крум Б. Савов, когато се опитвахме да изясним автора на някои фотографии, той също бе затруднен да ги определи и с присъщото си чувство за хумор ни каза: « Ами, да отидем да ги питаме…».Доста значими събития са заснети заедно и от двамата, поради което има и стъклени плаки и план-филми с еднакво изображение, което означава, че са работили едновременно с два или повече фотоапарата. Една част от включените в настоящия албум фотографии са репродукции на Крум Б. Савов на стъклени плаки, които са изгубени във времето и така той успява да ги съхрани за поколенията. Нека още веднъж изкажем нашата искрена благодарност към Крум Б. Савов, който за жалост не е вече сред нас и не можа да дочака да го види отпечатан, но си отиде с надеждата, че това ще се случи един ден, затова с Коста сме щастливи, че изпълнихме обета си към човека, който ни се довери и ни предаде над 5000 кадъра стъклени плаки, план и рол филми, дело на тази мащабна дейност на тримата фотографи, запечатала в кадър историята на Чепеларе и околните селища, съхранила за поколенията живота, бита, поминъка, обичаите на хората, населявали планината през целия ХХ век. За този негов благороден дарителски жест, той бе удостоен от Държавна агенция «Архиви» като Дарител на 2016 година и цялото това богатство се съхранява в ДА - Смолян", каза Зоица Начева.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?