71

400 ще се надпяват и надсвирват на Националния фолклорен конкурс в Широка лъка

На 1-ви юни ще бъде открито шестото издание на Националния фолклорен конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува“, съобщи директорът на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, Стоянка Тенова. "Над 400 ще са участниците, които тази година на 1 и 2 юни ще се явят в различните възрастови групи в разделите за индивидуални изпълнители – народно пеене, гайда, гъдулка, кавал, тамбура, за хорови изпълнения, за групи за автентичен фолклор и оркестри“, поясни Тенова.

Тя отбеляза, че всяка година има и допълнителна конкурсна категория, която е на името на известен български народен певец и тази година тя ще бъде на името на Георги Чилингиров. Той е роден в смолянското село Аламидере, днес Полковник Серафимово. На 14 декември тази година се навършват 110 години от рождението на певеца. Произхожда от стария хайдушки род Чилингирови. В родното му село всички пеят, както е навред в Родопите.

Георги научава народните песни от своя баща Никола. След това започва да учи песни по време на сватби и събори от хората, които ги пеят. Някои от тях знае от майка си. Така успява да запомни повече от 700 песни. ,, Пея за бално и драго’’ – казваше бай Георги и редеше родопски песенни бисери с каба гайдата на приятеля си Стефан Захманов. Незабравими ще останат песните в негово изпълнение: "Руфинка болна легнала’’, "Галям, галям’’, "Добрице, моя дощерьо’’, "Стани ми майчо, омеси’’, "Кукувица е рано закукала’’, "Де се е чуло, видело’’, "Вчера си майчо заминах’’.

Удостоен с наградата ,, Майстор на народната песен’’, увековечил я за идните поколения, днес бай Георги с право може да бъде наречен доайен на родопските певци.

Тенова отбеляза още, че от 2020 година, Националният фолклорен конкурс вече е включен в Наредбата за мерки за деца с изявени дарби и учениците, които в определена категория спечелят първо, второ и трето място имат възможност да получават едногодишна стипендия в размер на 135 лв., която е мотивация за младите таланти да участват на конкурса. Той беше създаден и с идеята за привличане на възпитаници към професионалното музикално образование в Широка лъка и за опознаване на учения комплекс, условията и атмосферата, която има тук, уточни Тенова.

Тя допълни, че почти всяка година ученици, които се явяват на конкурса се явяват и на приемни изпити и стават възпитаници на училището в Широка лъка.

От 17 юни започва приемането на документи и организирането на безплатни консултации по всички специалности – български танци, гайда, гъдулка, кавал, тамбура. Приемните изпити ще бъдат по график на 29 и 30 юни.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 4 оценки
3.3/5 от 4 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?