Следвайте ни

400 гайдари огласят Стойките СНИМКИ

viber icon

Над 400 гайдари се събират в родопското село Стойките днес и утре на Националния събор на гайдарите на името на Апостол Кисьов. Вторият по ред събор събра днес на откриването си 10 състава от гайдари от цялата страна. В събора участва и холандец със съпругата си. Той свири на гайда, а тя пее. 

Откриването на събора бе дадено с поднасяне на венци и цветя пред паметника на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов в селото. След това стотици гайдари от страната, водени от родопските оркестри „101 каба гайди“ и „100 каба гайди“ преминаха, свирейки, през цялото село на дефиле до сцената на събора и си направиха паметна обща снимка.

Председателят на организационния комитет за провеждане на събора и снаха на Апостол Кисьов, Мария Кисьова, заяви, че в бъдеще събора би кандидатствал за Рекордите на Гинес като събитие с най-много гайдари. 

„От цяла България са дошли гайдари за събора. Набираме опит. Основната ни цел е съхраняване на родопската песен и гайда, приобщаване на всички гайдари, обединение на гайдарите от цялата страна, поддържане на гайдарското изкуство, и да се помни името на Апостол Кисьов“, каза Мария Кисьова.

Водещ на събитието бе примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова, която е с корен от Стойките. 

„Гайдата е открай време символ на Родопите. И това стана с налагане на гайдарските надсвирвания, съборите. Вече трябва да се гони и качество като се правят такива събори. Днес на този събор ще има училище за гайди. Който има мерак, да дойде и да види какво представлява гайдата“, призова Бабаджанкова.

Апостол Кисьов е виден родопски фолклорист, музикант и диригент, основател на оркестър "100 каба гайди", ансамбъл за автентичен фолклор "Борика" - с. Стойките, ДЮФА и много школи. 

Съборът на негово име се провежда под патронажа на Министерство на културата, със съдействието на община Смолян и областната администрация, читалище "Пробуда 1903" - с. Стойките, ГПК "Борика" - с. Стойките и Пампорово АД.

„Апостол Кисьов беше пчелар, събираше и раздаваше мед. Няма случайно в това, че е събирал толкова много пчели и толкова много гайдари. Всеки гайдар е характерище. От лигльо гайдар не става. Те всички са силни характери и да успееш да събереш толкова много хора да те слушат, 300-350 характера да те слушат. Доколкото знам той е събирал и 3500, защото той не само е гайдар, но е основал ансамбъл "Родопа", ансамбъл "Борика" в Стойките. Така че това е една велика личност, която трябва да помним и знаем. Колкото и малко хора да са останали тук, дори един да остане в Стойките и да ми каже, че правят събитие за Апостол Кисьов - тръгвам. Защото тези хора са паметта на България“, каза Бабаджанкова.

„Днес е един голям християнски празник - Кръстовден. Светият кръст е с нас от рождението до края и ни дава сили. За мен е огромна привилегия и чест на този ден да бъда тук с вас на откриването на втория национален гайдарски събор в памет на Апостол Кисьов. Това е човек, който, освен голям патриот и фолклорист, е и създател на много гайдарски школи, легендарните  „100 каба гайди“, които за първи път през 1961 г. на събора в Рожен се появяват и дават началото на гайдарството в Родопите, каквото го познаваме.  Всички ние се прекланяме пред него, но искам да благодаря и на всички гайдари - малки и големи, за това което правят. Това ни прави българи, да бъдем горди, да сме близо до корените“, каза от сцената кметът на община Смолян Николай Мелемов.

В двата дни на събора звучат изпълнители на двата вида български гайди – каба и джура. Изявите са индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка от автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор, посочи Кисьова.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?