Следвайте ни

Рекордно обезщетение за парализиран миньор

„Горубсо Мадан“ трябва да плати 400 000 лева след инцидента в рудник "Крушев дол"

viber icon

Смолянският окръжен съд осъди „Горубсо Мадан“ да плати 401 758 лв. на пострадал при трудова злополука миньор. Магистратите признаха с 260 000 лв. по-малко обезщетение от това присъдено от Маданския районен съд с мотива, че на 35-годишния Селви Кондакчиев са изплатени от застраховател 168 241,08 лв.

Рудодобивното предприятие обжалва решението на Маданския съд, искайки от окръжните магистрати да намали рекордното присъдено обезщетение от 631 758 лв., предвид изплатената застраховка.

Кондакчиев пострада фатално в рудник „Крушев дол“ на 17 ноември 2017 г., когато в хоризонт 450 върху него падат 10 куб.м земна маса от неукрепен участък. Скалните късове смазват главата и гърба му. Двама от колегите му успяват да се отдръпнат, но камъните падат върху Селви и 38-годишния Захри Демиров, който се разминава с по-леки наранявания. Смазаният миньор е опериран по спешност в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, но е изписан напълно неподвижен, въпреки усилията на лекарите.

На 21 май 2018 г. ТЕЛК към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ му определя 100% трайно намалена работоспособност с чужда помощ. Медицинска експертиза от неврохирург доказва, че миньорът е получил тежка съчетана гръбначно-мозъчна травма с контузия на главата, тялото и врата, фрактура с изкълчване на 6-ти и 7-ми шийни прешлени, пълно обездвижване на долните крайници и значително на горните. А прогнозата за възстановяване на гръбначномозъчната шийна травма е крайно песимистична.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?