Следвайте ни

30 години отбеляза най-дългогодишният вестник в Родопите

viber icon

30-годишнината на "Златоградски вестник" отбеляза с паметно тържество с български и гръцки колеги издателят и негов главен редактор Ефим Ушев. „Златоградски вестник“ всъщност е най-дългогодишната печатна периодична медия в региона, в същото време дело на един журналист. 
Вестникът на Златоград стартира на 5 януари 1990 г. и излиза като седмичник до 1992 г. След това по финансови причини започва да излиза през седмица и досега излиза при същата периодичност. Последният брой на вестника, първи за 2020 г., е 694-ти.

Писател, краевед и журналист, Ушев е известен като вечната опозиция на управляващите в Златоград, с цел търсене на истината и запазване на историческата памет. И изданието му продължава да се купува и се налага и в интернет. 

"През януари 2020 г. „Златоградски вестник”, със своите хартиено и електронно издание, има 3870 регистрирани читатели-абонати и още около стотина, които следват и коментират страницата ни ежедневно (общо 3935 последователи)", отбеляза Ушев.

"Вестникът не е “новинарски” в тесния смисъл на понятието. Това обаче му дава възможност да оглежда събитията в тяхното развитие и проблемност и по възможност от различни страни", казва човекът - вестник. Изданието с години акцентира на връзката на родопчани с Беломорието – както в икономическо, така и в родово отношение. 

На 30-годишнината Ушев заяви, че има леко отчаяние, защото вестникът се приема за даденост, която не се допуска, че може и да изчезне. Той представи четвърти том за историята на града - „Златоградски страници“, който е сътворил благодарение на „Златоградски вестник“. Внушителните томове обхващат всички етапи от историята на града.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?