Следвайте ни

26% от учителите в Смолянско ваксинирани, 15% са минали COVID-19

Децата и родителите искат присъствено обучение

viber icon

Почти 26% от всички учители в Смолянска област са ваксинирани, съобщиха в отговор за "Марица" от РУО на МОН - Смолян. Общият брой на педагогическите специалисти в област Смолян е 1461. От тях със завършен ваксинационен цикъл са 374, а 44 учители са с непълен ваксинационен цикъл или малко над 3%. 22-ма педагогически специалисти не желаят да дадат информация за ваксиниране, а преболедувалите педагогически специалисти от 15.09.2020 г. досега са 219 или 15%.

Подобна е статистиката и за непедагогическия персонал в образователните институции на областта. От РУО на МОН уточняват, че ситуацията в страната с ваксините и преболедувалите сред педагогическите специалисти е идентична. 

В региона няма да бъде закрито нито едно училище към 15 септември т.г., заявяват от образователното ведомство.

През учебната 2020/2021 година в областта са функционирали общо 17 училища и 8 детски градини, които са включени в Списъка на средищните училища и детски градини, както и 25 училища и 15 детски градини, които са включени в списъка на защитените училища и детски градини. "В РУО – Смолян традиционно провежда политика на запазване на образователните институции на територията на областта. Това е важно за младите семейства в малките населени места, което ще ограничи миграцията и обезлюдяването им, а и ще осигури равен достъп до качествено образование на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Най-много защитени и средищни училища има в нашата област спрямо броя население в страната, но това е логично предвид 100 % планинския ни релеф и други съпътстващи обстоятелства", коментират от образователната институция.

Към момента има записани 3047 деца и 9124 ученици, които се очакват в първия учебен ден на прага на образователните институции в региона. "Проблемът за отпаднали ученици в област Смолян не съществува от много години, той е решен отдавна и устойчиво. Надяваме се пандемията да не промени тази положителна тенденция на образованието в региона ни, за което взимаме  превантивни мерки", посочват от РУО.

Децата, учениците и техните родители категорично предпочитат присъственото обучение по обясними и масово коментирани в публичното пространство причини, сочат проучванията на РУО.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?