Следвайте ни

250 военни от три държави тренират заедно в Родопите

viber icon

Около 250 военнослужещи от България, Румъния и Словения, провеждат съвместна военна подготовка по линия на НАТО до 25 март т.г. на територията на две  общини - Баните и Смолян.

"Съвместната подготовка "Родопи 21" цели повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при провеждане на действия в планината през зимата при голяма надморска височина, над 2000 м. Целта е да се повиши полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на 101 алпийски полк в международна среда", съобщи командирът на 101 алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, който провежда учението.

Военнослужещите тренират стрелба, патрулиране, оцеляване, търсене и спасяване, оказване на първа помощ и медицинска евакуация. Учението се планира от командирът на Сухопътните войски генерал майор Михаил Попов.

Военнослужещите ще демонстрират утре техники за придвижване, бивакуване, оцеляване, търсене, спасяване и медицинска евакуация на пострадал със специализирано зимно оборудване и техника движеща се в пресечен зимен терен в района на на най-високия връх в Родопите - "Голям Перелик".

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?