49

24 нападения от мечки в Смолянско, все още няма отстреляна стръвница

Увеличават се нападенията от мечки в Смолянско. 24 са проверките по сигнали за щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид - кафява мечка през месец май на територията на  Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, сочат данните от инспекцията.

Регистрираните нападения са в землищата на с. Полковник Серафимово, с. Петково, с. Левочево, с. Турян,  има и две нападения дори в областния град Смолян. В община Баните има четири нападения в с. Сливка, две щети в с. Две тополи и една щета в село Планинско. Нападения са констатирани и в рудоземското село Кокорци  и златоградските Аламовци, Старцево и в гр. Златоград. По едно нападение са констатирани и в неделинското село Върли дол , боринското село Буйново и девинското село Триград.  При проверките е установено, че всички щети са нанесени от кафява мечка.

За сравнение през април са получени 17 сигнала за щети от мечки в област Смолян,  като при 16 от тях е доказано, че нападенията са от кафява мечка.

Припомняме, че през април бе издадено разрешително за отстрел на мечка, убила над 10 домашни животни в района на селата от Горното поречие на река Арда. Мечката все още не е отстреляна, разрешителното е в сила до 30 декември т.г. и се задейства при нова нейна проява. Още едно разрешително за отстрел на проблемна мечка има в региона, то също е с действие до края на годината, съобщи заметник - директорът на ЮЦДП – Смолян инж. Асен Карабов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?