Следвайте ни

20-метров водопад стана новата атракция на Смолян

viber icon

Водопад, свързан с управник на региона от османско време, вече може да бъде видян от туристите, посетили Смолян. От общинската управа сложиха табели и създадоха условия за достъп до водопада с проект по ПУДООС.

Водопадът е скрит между къщите в западните покрайнини на областния град. Разположен е по течението на малката Крива река. Височината му е 20 метра, а местността е наречена Салихаговата урва.

Народната памет свързва смолянския водопад със Салих Ага - управник по времето на Османското робство, който раздавал правосъдие, хвърляйки провинилите се от скалата над водопада.

Водната атракция е обявена за природна забележителност през 1968 г. Около него е израсла буйна растителност и високи дървета, които освен че скриват водопада, правят и невъзможно стигането до него. В почти всички брошури за туризъм в Смолян водопадът е сочен като атракция, но туристите трудно могат да го открият, тъй като около него няма указателна табела.

С реализирането на проекта се обособява паркова среда, като районът е почистен, монтиран е дървен мост с предпазен парапет, метална ограда, поставени са масивни дървени пейки и кошове за отпадъци. Подновена е съществуващата туристическа маркировка, както и са монтирани информационни табели. Стойността на проекта е 9990 лева.

Съобразявайки се с финансовите си възможности, община Смолян монтира преди години и 75-метров метален предпазен парапет, с който да се обезопаси част от маршрута. След реализирането на проекта Смолянският водопад ще се превърне в атрактивна дестинация, каквато е и намиращата се в непосредствена близост еко пътека „Каньона на водопадите“. Тя се посещава от туристи от ранна пролет до късна есен.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Toni

Toni

11.08.2020 | 14:16

Напишете в кои квартал се намира в интернет не излиза за да може туристите да се ориентират

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?