49

20 години отбелязва Клуб на жените „Родопчанка“

С представяне на дейността си на форум в Регионалната библиотека в Смолян от инж. Диана Калайджиева днес и с изложба на велики родопчанки, от Клуб на жените "Родопчанка" в Смолян официално отбелязаха 20-годишнината от създаването си.

По случай годишнината вчера в Смолян Клуба проведе конференция на тема "Предизвикателства и възможности пред съвременната жена родопчанка".

Гocтитe нa cъбитиeтo бяxa пoздpaвeни oт poдoпcĸият cлaвeй Злaтинa Узyнoвa в cъпpoвoд c гaйдa, a пpивeтcтвиe oт имeтo нa oблacтният yпpaвитeл пoднece инж.Moмчил Kapaивaнoв.

В събитията за годишнината на Клуба на жените "Родопчанка" участваха като лектори и като съмишленици адв. Милена Кадиева - основател и изпълнителен директор на Фондация "ДА-Обединени срещу насилието“-Пловдив и Илиана Балабанова - президент и съосновател на Българската платформа на европейското женско лоби, а от 11 юни 2023 г. тя е новият президент на Европейско женско лоби за периода 2023-2025 г.

Принос с презентации и в дискусиите имаха и Рада Раленкова - програмен директор в Български фонд за жените и адв. Анелия Йончева - адвокат в сферата на Семейното право и Защита от домашно насилие, юридически съветник към Европейско женско лоби - българска платформа, съавтор на "Ръководство за овластяване на уязвими групи жени за превенция от насилието основано на пола". Медиатор, вписан в Министерство на правосъдието.

Изложбата „Известни родопчанки, будителки” разказва за родопски жени, с ярки изяви в просветната и обществена дейност, радетелки за свобода и равноправие. Това са историите на Рада Казалиева, Йордана Беличина, Яна Шишманова, Дора Василева, Величка Пачеджиева. Изложбата е част от провеждаща се Информационна кампания на Клуб на жените „Родопчанка“ под надслов „Да запазим спомените живи“, с финансовата подкрепа на Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women. Експозицията е в Регионална библиотека - Смолян.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?