Следвайте ни

19-годишен бе осъден на пробация за блъсната пешеходка, която почина

viber icon

Наказание от шест месеца пробация получи 19-годишният Георги А. от Окръжния съд в Смолян за причиняване на смърт по непредпазливост на възрастна пешеходка. Магистратите признаха младия шофьор за виновен, че не е намалил скоростта и не е спрял при наличие на платното за движение на пресичаща пешеходка.

Младежът бе оправдан за това, че не е контролирал автомобила си и не е изпълнил задължението си да е внимателен с пешеходците. 


Катастрофата стана на 6 декември 2018 г. към 7,40 часа. 76-годишната Димитрина Вулджева отивала към болницата, за да й изпишат лекарства. Слязла от автобус на градския транспорт на спирката до здравното заведение.

Трудноподвижната жена тръгнала да пресича бул. „България", където няма пешеходна пътека, а надлеза над платното е бил в ремонт. По средата на платното я удря „Пежо 307“, при което жената чупи с главата си предното обзорно стъкло и пада на земята. След катастрофата младежа направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалата, сочи присъдата. Жената по-късно почина.


Делото бе гледано по съкратената процедура, след като младия шофьор се призна за виновен. Според автотехническата експертиза, автомобилът се е движел с разрешената за града скорост от 50 км/ч. Младият шофьор не е осъждан, студент е в Пловдивския универститет.

Той бе лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Според близките на починалата, присъдата е крайно несправедлива. Тя подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?