2374

16 кладенеца от началото на годината направиха в Африка с дарения от родопчани

„От началото на годината с ваша помощ в Кения и Уганда изградихме 16 кладенеца с чиста вода. През това време направихме десетки курбани, ифтари и нахранихме хиляди хора, за които пълна чиния с храна е много рядко срещано удоволствие. В момента се изграждат кладенци в Уганда, Кения и Нигерия. Завършени са и кладенците изградени със средствата на учители, ученици и жители на с. Чепинци, община Рудозем. А единият от техните кладенци даже е в двора на училище и сега там децата могат да се радват на това да утолят жажда и да наплискат лицата си с чиста вода“, обяви инициаторът на дарителските кампании в Африка Шукри Халилов.

Той благодари на стотиците дарители отделили средства за направата на кладенци в най-трудните за живеене райони и заяви, че до края на годината ще се изградят още кладенци за питейна вода, което ще спаси много хора от болести. 10 са дарителите, които са отделили средства за цели кладенци в Африка.

45-годишният Шукри Халилов от Рудозем започва да събира средства за кладенци в Африка от 2020 г. В началото дарявал чрез фондация „Маргарити“ , а след това си създал контакти по интернет с хора от Африка и започнал да пита от какво имат нужда и да дарява за това, което им е най-необходимо – вода и храна. Един кладенец с помпа струва около 1000 евро. „Чрез кладенците хората се спасяват от зарази и жажда, тъй като много хора в Африка пият заедно с животните от локви“, каза Халилов.

Дарения за кладенци правят много хора от общините Рудозем, Мадан, Смолян, Сърница, Карнобат  и др. Дарителите от Родопите им превеждат парите и местните сами си пробиват кладенците, като изпращат снимки и видео на стореното с огромната си благодарност, много усмивки и песни. Навсякъде слагат табели до кладенците, че са дарение от хора от България.

Родопчани последно са дарили много храна по време на Рамазана, с което са осигурили десетки трапези за крайно бедните в Африка. Нямат дрехи там, а месо ядат един-два пъти годишно, каза Халилов.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?