Следвайте ни

13 опасни речни корита в Хасковско чакат почистване

viber icon

13 опасни речни корита в региона на Хасково са вписани в Областната програма за намаляване риска от бедствия след проверка на нарочна комисия.

Те са обявени от Областният съвет за намаляване риска от бедствия по предложение на общините на заседание днес, съобщиха от Областната администрация.

За  разчистването  на речните корита или за корекции, които са необходими да се направят по районите от списъка, се очаква финансиране от държавната хазна. Дейностите обаче трябва да бъдат одобрени за осребряване от Министерски съвет.

Проверката на комисията е констатирала, че по левия бряг на река Марица в землището на село Брод е необходимо изземване на наносни отложения за изправяне на брега и осигуряване на добра проводимост. Затлачвания и наносни образования има за премахване и в коритото на река Марица в районите на Симеоновград и в участъка между Новия и Стария мост в Свиленград, и до ЖП моста. За почистване са  десният бряг и коритото на Марица, преди устието на река Хасарска, както и под моста на АМ “Марица”.

Стотици декари селскостопански площи остават под вода в участък на река Бисерска в близост до село Бисер, за което ще се търси решение. За почистване е и десният бряг на реката до помпена станция  Лозен и Белица.

Финансиране се иска и за почистване на коритото на река Мусачевска до село Калугерово. 

В списъка са и реките Селска в село Малко градище и Синаповска при село Княжево.

На заседанието на Областния съвет са изнесени данни и за доброволните формирования, които се включват в помощ на пожарникарите и спасителите в критични ситуации. В хасковско те са 22, в тях са записани общо 3053-ма души.

В областите Бургас и Хасково активността е най-ниска. Въпреки това вече има много добре функциониращи доброволни формирования в Тополовград, Свиленград и Маджарово, новорегистрирани са групите от доброволци в Ивайловград, Стамболово и Минерални бани, сочи отчета.

Очаква се създаването на формирования в Харманли и Свиленград. Министерски съвет осигурява на общините средства за издръжка на доброволните формирования.

На всеки 5 години се предоставят по 1000 лева на човек за защитно облекло, а всяка година се превеждат средства за обучение и застраховка на доброволците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?