3906

11.33% е избирателната активност в Смолянско, едва 7,29 % са гласували в областния град до 11.30 часа

БСП за България подадоха първата жалба за нарушаване на изборните правила

17,75 % от избирателите в община Рудозем гласуваха до 11 часа днес. Рудозем води сред 10-те общини в Смолянска област по активност. В Смолян тя е едва 7,29 %, сочат данните на РИК. В Мадан и Борино към същия час е съответно 16,98  и 15,84% .

По данни на РИК-Смолян избирателната активност към 11.00 часа в цялата област общо е 11,33%. Според окончателните списъци 96 131 са избирателите, които ще гласуват за народни представители, а броят на избирателите за гласуване в изборите за членове на Европейски парламент от Република България е 95 175.

В Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян постъпи жалба от коалиция, в която се твърди, че има неправомерно участие в изборния процес на служители на държавната и общинската власт, съобщиха от РИК - Смолян. Жалбата е подадена от пълномощник на коалиция "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ", юристът Милко Гавазов. Предстои РИК да се произнесе по нея.

„Пуснахме жалба, тъй като в община Доспат всички кметове на населени места са пълномощници на партия, а като организатори на изборите не могат да бъдат там. Консултирахме се с юристите ни в партията и смятаме, че има нарушение, тъй като са длъжностни лица, които организират избори“, каза водачът на листата на БСП за България Емил Хумчев.

В една от секциите в областта се е наложила замяна на неявил се член на секционна избирателна комисия, което не се е отразило на изборния процес. 

От над 10 секции в областта има оплаквания за проблеми с машините за гласуване. Причината най-вече са сигнали от избиратели, че машините не отпечатват бюлетина по един от направените избори. На секционните комисии е указано в подобни случаи на избирателя да се даде право да гласува с хартиена бюлетина за избора, който не е отчетен от машината. Твърденията са, че гласоподавателите са гласували и за национален парламент, и за евродепутати, но машината отчита само единия вот. Двойно гласуване не може да се получи в този случай, защото се броят бюлетините в урните, подчертават от РИК.

Изборният ден в Смолянска  област към този час протича спокойно. Към момента няма проблеми с машинното гласуване, уточняват от Районната избирателна комисия. Припомням, че сутринта се появиха периодично различни проблеми при гласуването с машина. Имаше машини, които пуснаха две празни бюлетини или пускат скъсана. На места пък избирателят посочва да упражни правото си на глас и в двата вида избори, но сигнализираха накрая, че машината е пускала по една бюлетина. Всъщност това става, когато след като вече е направен избора в квадратчето ИЗБЕРИ ВСИЧКИ, попълва и двете други квадратчета под него и така отменя единия избор.

Машинното гласуване продължава във всичките 131 секции. Няма машини излезли от строя към този момент.

От Областната дирекция на МВР  посочват, че обстановката e спокойна. 

От полицията уверяват, че са предприети всички  необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.  

И уточняват, че в днешния ден служителите в звената „Български документи за самоличност“  при ОДМВР-Смолян ще работят от 08:30 до 19:00 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

На снимката: В ранните часове гласуваха повече хора в Смолян. Избирателната секция е в Пенсионерски клуб, бул. "България" в областния град.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?