71
Следвайте ни

100-метров водовъртеж в Дяволското гърло, прилепите оцеляха

viber icon

Стихията е помляла стълбите и кабелите за осветление

100-метров водовъртеж, който се е образувал при сифона на пещерата Дяволското гърло, е  разрушил осветлението и пътеките и е повредил стълби и парапети вътре в пещерата. Причината е в голямото количество вода, която е влязла към сифона. Той не е могъл да я поеме и тя е запълнила пространството. "В него има много дървета и камъни, които трябва да бъдат изнесени на ръка. Нужно е да се прегледа и да се смени цялата електрическа инсталация", каза председателят на ТД "Орфей-1970“ Мичо Солаков, стопанин на пещерата. 

Прилепите в пещерата обаче са оцелели. Намерили са топъл и сух тунел в подземието и са се настанили, докато премине бедствието. "Пещерата е затворена за туристи. Дори времето да е благоприятно, ще са необходими поне 10 дни и много хора да се разчисти залата. В момента обаче няма достъп до самото село Триград, пътят е разрушен", добави Солаков.

Пещерата е на 1.5 км преди село Триград, в Триградското ждрело. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала. В Дяволското гърло зимуват колонии от над 35 000 прилеп​а от видовете пещерен дългокрил и дългопръст нощник, включени в Световния червен списък. Останалите два вида, обитаващи Дяволското гърло - големият и малкият подковонос, са сред приоритетните за опазване за цяла Европа. Дяволското гърло попада в числото на най-значимите прилепни убежища в България. 

 След проливните дъждове в региона има много щети, а община Девин обяви бедствено положение. Пороите бяха последвани от обилен сняг.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?