49
Следвайте ни

10 поети са номинирани за наградата "Усин Керим"

viber icon

10 творци бяха номинирани за наградата "Усин Керим". Журито на Шестия национален конкурс за поезия „Усин Керим“ в Чепеларе е с председател Маргарита Петкова - филолог, преводач, автор, носител на множество престижни награди за поезия, включително за цялостен принос и цялостно творчество.

Номинираните за финала на конкурса на 22 октомври в Народно читалище „Родопска искра 1880“в Чепеларе са Антон Баев, Денис Олегов, Красимира Макавеева, Георги Славов, Александър Хикс, Николай Дялков, Александър Арнаудов, Ива Спиридонова, Лили Качова и Нели Коларова. Те ще представят на живо творбите си.

Националната литературна награда за поезия „Усин Керим” е награда на Община Чепеларе, посветена на големия български поет Усин Керим.

Тя се присъжда на всеки две години през месец октомври. Наградата за първо място е 1500 лв., а наградата на публиката – 500 лв.

Идеята за конкурса възниква през 2008 г., когато се направи честване по повод 80-годишнината от рождението на поета Усин Керим. Тогава бе изработен статут на конкурса от Община Чепеларе. Усин Керим е сред най-ярките дарования на българската поезия от 60-те години на миналия век.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?