Следвайте ни

Звезда на Sony Classical с майсторски клас в Пловдив

Немският диригент Фридрих Берниус е един от най-авторитетните изследователи на хоровата музика

viber icon

Големият немски диригент Фрийдер Берниус пристигна за първи път за майсторски клас в Пловдив. Той започна снощи в Музикалното училище и ще продължи до 7 септември. Берниус е син на протестантски проповедник и хористка в църква. Той е виден изследовател на старинната музика. Ръководител е на световноизвестния Камерен хор в Щутгарт и оркестър „Хофкапеле”. Гостуването му е в рамките на четвъртата Творческа лаборатория за хорова музика. Нейни основатели са българският хоров диригент Крикор Четинян и неговият асистент Кръстин Настев.

В лабораторията участници от България и Европа ще имат възможност да опознаят нашата музика.

Диригентите ще могат да работят с хора на Техническия университет в Берлин, чийто ръководител е Донка Митева. Той идва в България специално за това събитие.  
Заключителният концерт от творческата лаборатория ще бъде на 7 септември от 18 часа в зала „Съединение“ на Историческия музей - Пловдив.

Фрийдер Берниус записва със Sony Classical от 1989 година. Тогава прави операта „Орфей и Евридика” на Глук. В спектакъла му участват Нанси Арджента и Майкъл Чанс. През 1990 г. Берниус получава холандската награда „Едисон”, а през 2009 „Медал на Бах” на град Лайпциг. Германският диригент има много майсторски класове в цял свят.

Диригентът Кръстин Настев започва музикалния си път от Хора на пловдивските момчета. Завършва Музикалната академия „Панчо Владитеров”. Финалист е на международния конкурс за диригенти „Мариеле Вентре” в Болоня през 2007 година. В момента работи и живее в Швейцария.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?