46
Следвайте ни

За първи път: Преработват край Пловдив eдин от най-трудно разградимите отпадъци

viber icon

Един от най-трудно разградимите отпадъци в природата ще бъде оползотворяван край Пловдив. Инвестиционното намерение е на "Вилад груп" ООД, които имат цех за производство на стиропорни форми в село Голям Чардак край Съединение. Според инвестиционното намерение дейностите по преработката на стиропора ще се извършват в съществуващия цех. Рециклирането ще преминава през няколко процеса, които включват раздробяване на опаковките от стиропор, улавяне на праховите емисии и производството на суровина за влагането й в производството. 

Капацитетът на системата за рециклиране е 200 кг  на денонощие. Реализирането на инвестиционното намерение няма да доведе до замърсяване на въздуха и дискомфорт на околната среда, се обяснява в подадената документация от инвеститора. При процеса на преработка не се генерират отпадъци, а приетите отпадъци в системата за рециклиране се оползотворяват на 100 процента. Ще се използва съществуващо затворено помещение.

Очаква се мнението на РИОСВ-Пловдив по отношение на допустимостта на инвестиционното намерение. Експертите ще трябва да преценят дали то може да доведе до замърсяване на околната среда и решат дали да го допуснат за реализиране. 

Стиропорът или още полистирен (6 polystyrene, PS или EPS -експандиран полистирол) е полимер, произвеждан промишлено от петрол. Когато попадне в природата той се разпада на малки бели топчета. Те са много леки и лесно попадат в почвите, реките и могат да бъдат погълнати от птиците и животните. Твърди се, че този материал се разгражда трудно от ултравиолетовите лъчи и това може да отнеме повече от 500 години. Преработката и оползотворяването му е важен момент в запазването на околната среда чиста. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Е сега вече

Е сега вече

02.01.2022 | 14:10

Ще дишаме стиропорен въздух.......

Отговори
1 3
Рашку

Рашку

02.01.2022 | 12:05

Подигравка! 200 кг е много, много. От мен имат материал до 2023та.

Отговори
3 7
Поредният

Поредният

02.01.2022 | 13:11

български ид-от? Направи го с нужния капацитет, тогава. И ще пИчелиш, по Стоичков!

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?