Васил Буров: Пазарите щяха да са празни, ако се предлагаше само българска стока

"Против съм това, което стана с пазарите в София. Идеята за отварянето им бе да се продава разсад и българска стока, а се оказа, че там е залято с вносна стока. Българските артикули, които в момента може да бъдат продавани, са не повече от четири - това са маруля, пресен лук, чесън, репички, което би означавало, че ако само те се предлагаха на пазара, а не и други стоки внос, като банани например, то масите трябваше да останат празни". Това сподели пред "Марица" Васил Буров, един от най-големите земеделски производители в Съединение.

 

С предпазни маски фамилия Бурови посрещна преди дни министър Танева в стопанството си, тя също дойде с маска

 

Той и роднините му отглеждат 200 дка зеленчуци и разсад. Преди дни министърът на земеделието и храните Десислава Танева отиде на крака в стопанството им, за да чуе какви са проблемите на местните земеделските производители. Тогава Бурови поискаха да се отворят общинските и фермерски пазари при спазване на мерките за безопасност срещу Covid-19, тъй като в момента се продава разсадът. Интересуваха се и как ще реализират продукцията лятото си, тъй като са заложили много средства на полето. Споделиха с министърката опасения, че може и да няма купувачи, тъй като хората може да нямат възможност да си я купят.  

Днес обаче Васил Буров е разочарован от това, което се е случило с отварянето на пазарите в София. Смята, че струпването е било заради продажбата на всякаква вносна стока, а не както трябваше да бъде - само за разсад или българска продукция. 

Буров обясни, че в момента нямат проблем с продажбата на разсада. "Имаме си редовни клиенти, пускам си и обяви по интернет. Те поръчват и идват на място да си ги вземат или пък им ги изпращам по Еконт, обясни Буров. 

Нямат решение обаче какво ще правят със зелето, ако борсите и пазарите останат затворени и през май. 

 

 

"Ние нямаме договори за изкупуването на продукцията, реализирам я сам по борсите. В Първенец я караме и продаваме на хора, които пълнят камиони и возят за Шумен или други градове, разказва Буров. Смята, че е унижение големите вериги магазини да им посочат паркингите като място за продажба на продукцията. Обяснява, че преди 4-5 години правил опит да захрани подобна верига магазини с пъпеши. 

"Сложно е с тези магазини. Предоставяш им стока, после започват да ти я връщат, че била некачествена. Освен това взимат ти я на 50 ст., а я продават на 1,50. Как да върви тази стока, споделя Буров опита си. Според него трябва да има регулация на цените, да се определи под каква цена няма да се продава българска стока. Смята, че не е малко продукцията, която се произвежда в страната ни. Как преди да влезем в ЕС, се задоволяваха нуждите на страната, а сега е залято с вносна стока? 

За обединяването на производители в групи и ползването на евросредства Буров разказва, че се е оказало мисия невъзможна. 

"Първо, защото сме завистлив народ, и след това, защото парите не стигат до малките", разказа накратко земеделският производител. И сподели личен пример как в момента развалят подобна кооперация, с която искали да правят оранжерии.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?