Следвайте ни

Сурвакарите в Съединение няма да влизат в домовете

viber icon

Без традиционните сурвакарски куди ще отбележи Съединение Нова година по стар стил на 13 срещу 14 януари. 30 младежи са се записали в местното читалище и са изявили желание да се включат в обичая, но заради пандемията той няма да се състои. Няма да се извие и традиционното сурвакарско хоро, на което всяка година цяло Съединение се хваща под звуците на обичания музикален състав на Георги Коев от Мало Конаре.

Единствено на 19 декември, спазвайки противоепидемичните мерки и изискването  за 30 процента запълване на залата, в местното читалище "Съединение 1875" ще се проведе Коледен концерт на самодейците. На сцената танцов състав "Кехлибар" за пръв път ще представи обичаят кукери. При наличието на близо 400 места в залата допуснати ще бъдат не повече от 120 зрители.  

Всяка година на 13 срещу 14 януари в Съединение дружина от млади неженени мъже, под съпровода на музика, обикаля домовете и нарича за здраве. Участниците носят везани кенарени кърпи, гердани от мъниста, бръшлян по калпака. При обхождането става възможно младежът да посети дома на любимото момиче, да се запознае с близките <210>. Вървейки по улиците от дом в дом, оркестърът свири, а момците пеят песента ”Бели коне ходят”.

Обичаят “Куди” продължава два дни в Съединение, като обхождането започва от вечерта преди Васильовден, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население на площада. 

Преди години в обичая са участвали 10-15 групи “куди”, всяка от които наброявала по 15-20 младежи и всяка група имала отделен оркестър, а често възниквали и спорове за мястото на хорото.

В днешно време в обичая участват поне по две групи „куди”, като отделно от тях малки групички деца - сурвакари също се включват в обхождането на домовете за здраве. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?