Следвайте ни

С гайда и питка посрещнаха китайците в Момчиловци ВИДЕО

viber icon

Под магичните звуци на родопската гайда и с питка в ръка момчиловци посрещнаха китайската делегация, която пристигна специално за феста на киселото мляко.

Китайската следа в Момчиловци започва преди 11 години. Тогава в селото идва екип от фирмата, която сега произвежда българско кисело мляко в Шанхай. „Едно приятелство, което събира две съвършено различни култури, свързва два различни континента и популяризира Момчиловци в далечен Китай като място със съхранени традиции, дух и мъдрост" - така кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова описа връзката между двете народности. 

По думите на посланика на НР Китай в България Дун Сяодзюн, родопското село върви по стъпките на фестивала на розата. Тази година Казанлък е посетен от 5000 китайски туристи. „Тук сте много гостоприемни. Убеден съм, че Момчиловци ще бъде още една широко отворена дестинация за презентация на български продукти“, добави Дун Сяодзюн.

През 2018 г. страната ни е посетена от 28 000 китайски туристи, подчерта зам.-министърът на туризма Любен Кънчев. „Фестивали като този са прекрасен пример за добра практика, която може да привлече вниманието и това да стане благодарение на един от най-автентичните и полезни продукти, които сме дали на света. Неслучайно марката, носеща името на това село, се налага успешно на китайския пазар“, добави Кънчев.

В трите фестивални дни освен да бъде презентиран родопският фолклор, ще има и изложение на производители на млечни и био продукти и художествени занаяти. Посетителите ще могат да дегустрират родопска и китайска кухня, а кулминацията на празничната програма ще бъде конкурсът Мис Родопи – Кралица на киселото мляко.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?