Следвайте ни

Представиха филма „Каравеловска сватба 100 години по-късно както преди век“

viber icon

Премиера на филм, посветен  на сватба преди 100 години, препълни зала „Васил Караиванов“ в Карлово снощи. Лентата е озаглавена „Каравеловската сватба 100 години по-късно както преди век“. Филмът е дело  на самодейците от сдружение „Любен Каравелов“ в селото и  е създаден с цел за  съхрани  и популяризира местните традиции  и ритуали, представи продукцията кметицата на Каравелово Славка Червенкова. 

Лентата  е  продължение на предходната продукция на сдружението „Розоберът“, който представя прибирането на розовия цвят и добиването на прочутото масло от него – основен поминък в Каравелово .

Във филма участваха над 100 жители на селото. Най-възрастните актьори бяха 104 -годишната  баба Гена Сиркьвоа, по чиито спомени е пресъздаден обичаят, и 90-годишната Вера Вера Христинчева. Две бебета – 5-месечният Златомир Петков и 9-месечният Петър Чавдаров също имат роли във филма. Много местни хора предоставиха пшеничените си ниви, за бъде снимана жътвата – времето, в което момите и момците се харесват. Други предоставиха къщите си, за да се снима интериорът от преди сто години.

Филмът „Каравеловската сватба“ бе заснет само за четири дни, режисьор и оператор е Манол Николов, с камера и дрон снима и операторът монтажист Христо Недялков. И двамата имаме сериозен опит в различни продукции, но каравеловската сватба с целия колорит и отдаденост на актьорите от селото ни вдъхнови, споделиха те. 

Да видят сватбата от преди век, изпълнена и заснета от жителите на селото дойдоха както  местните хора, така и каравеловци от Карлово, Сопот и Пловдив. Сега вдъхновяващият филм за миналото на селото тръгва към публиката. След тази продукция съм уверен, че вече имате начин да докарвате в Каравелово пари за развитието на селото, ще правите филми и ще печелите добре, шеговито каза временният кмет на Карлово инж. Стойо Карагенски, който поздрави участниците и кметицата Славка Червенкова за начинанието.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?