Следвайте ни

Представиха филма „Каравеловска сватба 100 години по-късно както преди век“

Премиера на филм, посветен  на сватба преди 100 години, препълни зала „Васил Караиванов“ в Карлово снощи. Лентата е озаглавена „Каравеловската сватба 100 години по-късно както преди век“. Филмът е дело  на самодейците от сдружение „Любен Каравелов“ в селото и  е създаден с цел за  съхрани  и популяризира местните традиции  и ритуали, представи продукцията кметицата на Каравелово Славка Червенкова. 

Лентата  е  продължение на предходната продукция на сдружението „Розоберът“, който представя прибирането на розовия цвят и добиването на прочутото масло от него – основен поминък в Каравелово .

Във филма участваха над 100 жители на селото. Най-възрастните актьори бяха 104 -годишната  баба Гена Сиркьвоа, по чиито спомени е пресъздаден обичаят, и 90-годишната Вера Вера Христинчева. Две бебета – 5-месечният Златомир Петков и 9-месечният Петър Чавдаров също имат роли във филма. Много местни хора предоставиха пшеничените си ниви, за бъде снимана жътвата – времето, в което момите и момците се харесват. Други предоставиха къщите си, за да се снима интериорът от преди сто години.

Филмът „Каравеловската сватба“ бе заснет само за четири дни, режисьор и оператор е Манол Николов, с камера и дрон снима и операторът монтажист Христо Недялков. И двамата имаме сериозен опит в различни продукции, но каравеловската сватба с целия колорит и отдаденост на актьорите от селото ни вдъхнови, споделиха те. 

Да видят сватбата от преди век, изпълнена и заснета от жителите на селото дойдоха както  местните хора, така и каравеловци от Карлово, Сопот и Пловдив. Сега вдъхновяващият филм за миналото на селото тръгва към публиката. След тази продукция съм уверен, че вече имате начин да докарвате в Каравелово пари за развитието на селото, ще правите филми и ще печелите добре, шеговито каза временният кмет на Карлово инж. Стойо Карагенски, който поздрави участниците и кметицата Славка Червенкова за начинанието.

 

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?