Следвайте ни

Посланици и политици откриха паметника на княз Церетелев

Бюстът на героя бил изпратен от Русия по дипломатически път

viber icon

На тържествена церемония вчера бе открит паметникът на княз Алексей Церетелев в населеното място, носещо името му - село Церетелево. Князът е една от онези безсмъртни личности, чиито дела са преминали проверката на времето. Неговата отдаденост на каузата за възстановяване на България като независима държава на европейската политическа карта се помни и до днес. В краткия си, но отдаден на България живот, Церетелев защитава българската национална кауза и правата на населението, стремейки се към осигуряване на автономия на Южна България.

Сред гостите, дошли на церемонията по откриването и освещаването на паметника на грузинския аристократ, бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, арменският посланик Армен Саргсян, беларуският посланик Александър Лукашевич, областният управител Здравко Димитров и други.

„Реших да подкрепя тази кауза, защото никога не трябва да се забравят нашите отношения с Русия. Като почетен консул на Руската федерация работата ми е да напомням на българския народ и на руския народ, че ние сме свързани дълбоко и че трябва винаги да се уважава това, което Русия е направила за нас. Познавам лично автора на паметника - Зураб Церетели. Проектът отне близо една година работа с руската държава и с дипломацията, за да може да се осъществи днес. Лесно не се случват тези неща. Паметникът е изработен в Русия и е пратен оттам тук по дипломатичен път. "Беше трудно, но важното е, че стана“, коментира пред „Марица“ Георги Гергов.  

Събитието се проведе под патронажа и със съдействието именно на г-н Гергов, почетен консул на Руската федерация в Пловдив.


Оттук нататък паметникът ще остане като културно наследство за идните поколения, напомняйки им героизма и смелостта на "нашия княз", както го са го наричали българите. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?