46
Следвайте ни

Огнище на африканска чума в Съединение! Взимат спешни мерки

viber icon

Локализирано е първично огнище на африканска чума при свинете в частен двор в гр. Съединение. По тази причина се предприемат незабавни мерки за унищожаване на прасетата в трикилометровата предпазна зона и за наблюдение – в 10-километровата, която обхваща следните населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от Областна администрация и председателствана от заместник областния управител Даниела Николова. 

Според заповед на директора на БАБХ трябва да бъде организирано принудително умъртвяване по хуманен начин на прасетата в 3-километровата зона /Съединение/. То ще започне утре около обяд. Труповете и компрометираният материал ще бъдат загробени под специален надзор, недопускащ разпространяване на болестта. Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят дезинфекцират. В Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране. 

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището ще се вземат проби от домашните прасета и ако се открие вирус у някое, то ще бъде умъртвено. Ще се извършват и ежеседмични прегледи и всички свине с признаци на заболяването, ще се изследват. Ще бъде извършено преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета. Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните призова всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде възможност за по-добър мониторинг и превенция.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ирен

Ирен

27.09.2021 | 14:35

Как пък в Германия не се намери болест ,пълно е с крави овце свине,

Отговори
7 0
Като искаш

Като искаш

27.09.2021 | 14:28

Свинско в магазина .

Отговори
2 3
Стряма

Стряма

27.09.2021 | 14:10

А в стряма как гледат в задните дворове

Отговори
3 2
Педе.аси

Педе.аси

27.09.2021 | 14:03

Ще убият на хората прасетата, но не и в големите комплекси.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?