Следвайте ни

ОДМВР зове за повишено внимание в пожароопасния сезон

viber icon

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне. Освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, има и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки. Така могат да бъдат нанесени значителни икономически и екологични щети, акцентираха от ОДМВР-Хасково.  

За недопускане възникването на пожари РСПБЗН призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания, към по-висока отговорност при дейности в житните масиви или в близост до тях. „Напомняме че, е забранено е паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон”, коментираха от службата на огнеборците.

Като най-чести причини за възникване на пожарите през 2018г. се установяват небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение.

Основен процент от пожарите в земеделски и жилищни имоти са причинени от хора, които след разчистване на имота си, палят събраните сухи треви и отпадъци. В последствие огънят се разраства и преминава в съседски имоти.

Регионална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - Хасково се обръща към гражданите, ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори и юридическите лица на територията на областта за недопускане на вредни за екологията, трагични за собствениците и неприятни за жителите на населените места последици. повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици както за околната среда така и за частната собственост.

Пожарникарите съветват да не допускаме паленето на огън от деца или възрастни, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването при реална опасност от пожар.

Не палете огън на открито във ветровито време.

Не трябва да се палят стърнища, крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намираща се в близост до горски насаждения или граничеща с тях./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?