1553

Незаконен приют за кучета и котки подлуди цяло село

Хората в Малък чардак викат с подписка органите за контрол, за да направят проверки и да вземат мерки

Любител на животните подлуди жители на село Малък чардак, като превърна дома си в незаконен приют за котки и кучета.

Преди няколко години Костадин Георгиев-Коцето купил двуетажна къща с 2 дка двор на ул. „Ален мак“ 11 в селото и започнал да прибира улични котки и кучета. На втория етаж настанил писаните, а в двора -  кучетата, разказват местните. Колко е техният брой точно, никой не знае, тъй като къщата е заключена, а младият стопанин рядко се вяствал в нея. Според местните той идвал предимно нощем, за да нахрани животните. Съмняваме се обаче, че прави това редовно и прилежно, тъй като

из квартала се носи непрекъснат кучешки лай и непоносима миризма

от двора на Костадин, твърдят хората от Малък чардак.     

„Внуците спряха да идват вече, тъй като не могат да мигнат от кучешкия вой, а прозорец не смеем да отворим заради миризмата“, ожали се пред „Марица“ Елена Георгиева, чиято къща е само на метри от оградата на Костадин.

„Страхуваме се от кучетата, тъй като Костадин често ги изпуска и те пристигат на детската площадка“, разказва Станислава Дамянова от селото. Жената обяснява, че миризмата и кучешкият лай са вече непоносими. Заедно със съседите се притесняват, че от къщата, превърната в незаконен приют за кучета и котки, може да тръгне зараза.  

За да не допуснат това, в селото вече правят подписка, като само за час в сряда я подкрепиха 60 души. Те настояват всички отговорни институции - полиция, Агенция по безопасност на храните, пожарната, прокуратурата, да си свършат задълженията, за да спасят местните от непрекъснатия тормоз, на който са подложени.  

Проверка на „Марица“ на място в сряда не откри собственика Костадин Георгиев в къщата. Той не отговори и на многократните позвънявания на два от телефоните му. Имотът бе заключен, но от двора се чуваше кучешки лай. Колко точно са кучетата, репортерът ни не можа да установи, тъй като дворът е с плътна ограда. На места тя е рухнала и

собственикът я е затворил с десетки стари гуми от камиони.

Имотът изглежда като барикадиран с двойна стена от опасния отпадък. На снимки, направени с дрон, обаче се вижда, че в двора има няколко навеса с мрежа и клетки. В единия от тях има куче, а в съседен - котки, което, според природозащитници, е недопустимо заради непоносимостта по природа на двата животински вида. Скрити са предвидливо зад стени от гуми. Прозорец на къщата пък е затворен с плоскост.

Откъде Коцето събира животните, местните само предполагат. Хората от селото не изключват той да ги носи от Пловдив и околностите. Невена Славчева от селото разказва, че две котки изненадващо й изчезнали, а по-късно ги видяла на снимки и филм, публикувани във фейсбук страницата на Костадин. С тях мъжът просел пари от милостиви любители на животни, като обяснявал, че са му нужни за лечението им и закупуването на храна. 

„Когато отидох до имота му и видях котките си на прозореца на втория етаж, ги разпознах и ми стана ясно, че може да е поредният мошеник, защото котките ми са отгледани, ваксинирани, обезпаразитени и скопени. Така че няма защо той да разходва средства за това", разказва в жалба до Районната прокуратура Невена.

 

Невена се бори отчаяно с комшията си

Жената отишла до къщата на Костадин с надеждата да се разбере със съседа си и да си прибере животните. Никого не открила там, той не отговорил и на позвъняванията, твърди Невена. Малко след посещението й, целящо да си прибере домашните любимци, Костадин сложил изолация на прозорците на къщата, за да не се виждат животните от втория етаж. След подаден сигнал до Агенцията за безопасност на храните, в чиито правомощия са проверките, бившият военен не бил открит на адреса и дошлите инспектори не успели да влязат в имота.

Така колко котки и кучета има в къщата, остава загадка за местните. Лаят и вонята от двора на Костадин обаче ги навява на мисълта, че става дума за десетки. От публикувани от самия Костадин снимки във Фейсбук пък се виждат всеки път нови четириноги, за които бившият военен търси финансова помощ, храна или призовава хора да осиновят някое от четириногите. Местните обаче не изключват под привидната загриженост за четириногите Костадин да проси пари и да мами. Във Фейсбук той дори

публикува сметка, на която други любители на животните могат да му пращат пари

за закупуването на храна и лечение на животните. В постовете обяснява какъв е начинът да извършат превода с по-малко такси.

"Интересното е, че този човек се изживява като "спасител на животни", в интернет пише сърцераздирателни писма, регистрирал е няколко банкови сметки за получаване на средства и постоянно декларира, че не му стигат парите за отглеждането на огромния брой питомци, за които се грижи и отглежда. Така според мен заблуждава добрите хора, които му изпращат пари, сигурна съм, че не води съответната данъчна отчетност за това", допускат Невена и хората от селото.​

Те настояват институциите да извършат проверка, Костадин да бъде издирен от полицията и да бъде задължен да махне животните, които тормозят с шум и неприятни миризми хората в селото.

Според тях не само животните, събрани в дома на Костадин, са заплаха за живота и здравето им, а и струпаните стотици стари гуми от камиони, с които мъжът е оградил имота си и барикадирал животните. При пожар обаче те могат да предизвикат обгазяване на цялото село, тъй като са десетки, предупреждават жителите на Малък чардак.

Невена и съпругът й Тихомир вече са наели адвокат Ангел Дунков и смятат да търсят правата си, ако институциите в България не помогнат на селото да реши проблема с незаконния приют. Невена, която има двойно гражданство, смята да се обърне и към консулството на Великобритания, ако българските институции не им обърнат внимание. 

-----------------------------------------------------------

П​озиция

Кметицата на с. Малък чардак:

Чакам институциите, не мога да се справя сама

Чакам институциите да помогнат, не мога да се справя сама в разрешаването на проблема, коментира пред "Марица" кметицата на с. Малък чардак Дафина Христова. Тя разказа, че след много усилия по номера на колата на Костадин успяла да го издири и да се чуе с него по телефона. Той не е регистриран в селото, твърди кметицата. Тя помолила мъжа да премести животните, той обещал да стори това, но до ден днешен Костадин не го е направил. Мъжът бил трудно откриваем, при проверка от Агенцията по безопасност на храните той не бил открит в къщата в с. Малък чардак и само по воя на кучетата и вонята, носеща се от двора, съди, че в имота вероятно има затворени десетки кучета и котки.  

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 5 оценки
4.6/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
Не си чешайте езиците с този рядко достоен човек, който

Не си чешайте езиците с този рядко достоен човек, който

25.09.2023 | 05:02

не само че се грижи за животните, които е спасил, ами и добре, че има сили да противостои на целия хейт, който се изля срещу името му през годините! Засрамете се! Онзи ден видях блъсната котка на шосето и спрях. Беше починала. Но ако не беше - в клиника, от там се почват едни дебели сметки за лечението й, каквито и милионер да си ще фалираш, ако се отдадеш на такава кауза да спасяваш бездомните. Всички с нпо-та знаят за какви разходи и суми става дума. А той го е направил еднолично - сам! Той е за пример, не за порицание! И в тези трудни времена не ми се мисли как успява! Да е зрав и Господ да е с него! А вие с подобна статия освен да ги обречете тези животни на глад, нищо положително няма да постигнете. Свалете тази грозна статия. Направете нещо наистина полезно за бездомните животни, а не да трупате ПР за сметка на съсипването на едни животински съдби!

Отговори
10 8
Помощ за бездомни, а защо не и домашни животни (ако

Помощ за бездомни, а защо не и домашни животни (ако

26.09.2023 | 12:33

стопанинът им не полага грижи за тях) - твърдо да! Но да се събират толкова животни на едно необособено за целта място, а и не извън селището, а в самата селищна система, това е безобразие! Този "доброволец" нито е създал хигиенни условия за животните, нито може да им осигури адекватни грижи... Прави са хората да се оплакват, защото толкова много НЕобгрижвани животни на едно място и НЕпочистването на фекалиите от тях, води НЕ само до непоносима смрад, а и до инфекции!!! Законът е разпоредил начина за грижи за домашни и бездомни животни!!! Кметицата да НЕ вдига ръце, щото ако това само може да направи по въпроса, да напусне веднага кметството!!! Вместо да кърши ръце, да подаде сигнал с ПОДПИСКА до министерство на здравеопазването. Да подаде жалба до полиция, прокуратура, областен управител и община, РЗИ, до централите на всички парламентарно представени партии, до Министерски съвет!!! Внимание на сериозен проблем в България се обръща САМО ако са алармирани всички възможни институции, които могат законно или по инициатива да имат влияние върху проблема! Задължително сигналът да е придружен с подписка, започваща с кратко описание на нетърпимата ситуация и откога датира проблемът!!! А колкото до прословутите нпо-та - ТОЧНО те докараха села и градове до подобни ситуации с животни. Имам усещането, че НЯКОЯ голяма личност в България върти сериозен бизнес с бездомни и домни животни и с консумативи за тях (храна, медикаменти, аксесоари) и поради това се допусна свръх популация на тези видове. Преди години имаше подобни случаи на събиране на бездомни животни за... да хранят с тях питони във ферми за змии!... Ваксинираните животни бяха по-търсени за да не заразят с инфекция питоните . Имаше доста голям отзвук тогава във fcb и online медии. Подобно деяние трябва да води до затвор! Законът за ветеринаромедицинските дейности е КРАЙНО време да претърпи промени в частта за изпълнението му, проверките и административните актове!!! В момента изпълнението му е възложено на общините, но както и в случая става ясно, общините са вдигнали ръце!!! Всички домашни и бездомни животни ТРЯБВА да бъдат чипирани!!! Трябва да се създаде устройство и софтуер, до който всеки желаещ да има право на достъп и така САМИТЕ граждани чрез въпросното устройство да подават директен online сигнал за нарушение от КОНКРЕТНИЯ собственик на домашен любимец (чрез чипа на животното)!!! Иначе другото - общините да следят за нарушения, е мисия НЕВЪЗМОЖНА!!! Те доказаха, че с проблема домашни и бездомни животни не могат да се справят. Пари за пръскане на тревни площи и детски площадки НЕ се отделят достатъчно. Така Пловдив се пълни с бълхи всяко лято, а понякога има и кърлежи и то не само в тревните площи, а и по тротоарите!!!

Отговори
2 1
......

......

24.09.2023 | 23:05

Българин по принцип мрази бездомни животни!Абе,изроди, не ги изхвърляйте тези кучета и котки,след,като се наиграите с тях,и няма да има бездомни животинки!

Отговори
11 0
Шантавият военен

Шантавият военен

22.09.2023 | 18:48

Човекът си е откровено, не съвсем безобидно куку. Горките животинки, попаднали в ръчичките му.

Отговори
22 6
Прави това което много други не правят!

Прави това което много други не правят!

24.09.2023 | 21:56

Не е луд. Луди са тия дето пускат доносите. Запознати казаха за тази Невена, че е обикаляла като луда из селото и не можело да се говори с нея. Конфликтна личност. Нарочила е човека и говори лъжи да насъсква съселяните срещу него!

Отговори
10 7
Шантавият военен ТРЯБВА да получи главозамайващ акт

Шантавият военен ТРЯБВА да получи главозамайващ акт

26.09.2023 | 12:36

за административно нарушение. А животните - в приют за външно и вътрешно обезпаразитяване и кастриране! После - за осиновяване. Ако няма желаещи, нпо да им направи приют за постоянен престой и да осигури издръжката им. Ако не го могат това, то всички нпо-та да се закрият. Щото съществуват само май за да тичат финанси всяка година от републиканския бюджет!

Отговори
4 2
Да разбирам ли, че Невена е единствената,

Да разбирам ли, че Невена е единствената,

26.09.2023 | 12:38

на която животните миришат, пречат? Демек: всички останали жители на селото са фенове на къщата с животните и много настояват животните да останат ТАМ при същите условия на отглеждане?

Отговори
1 0
Прави това което е необходимо

Прави това което е необходимо

27.09.2023 | 09:23

Умните хора звучат като луди за простите. Става ясно, че хората от селото са подкрепили подписката и споделят същите проблеми. Всичко друго е спекулация.

Отговори
1 0
Съсед

Съсед

06.10.2023 | 16:34

Коце, защо така анонимно?! Твоите запознати, да не би да са неграмотни и не могат да пишат, че изказваш мнение от тяхно име?

Отговори
0 0
dfgdfg

dfgdfg

22.09.2023 | 11:49

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ------>>>>> https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 6
Тишо

Тишо

22.09.2023 | 11:30

Незаконно е в жилищни райони да се изграждат такива центрове. Дори фермите са обособени извън населени места.

Отговори
17 5
Браво, Тишо!

Браво, Тишо!

26.09.2023 | 12:40

Поне един, който е запознат с българското законодателство относно домашни любимци и бездомни животни!!!

Отговори
3 1
Здравейте

Здравейте

22.09.2023 | 11:18

Това са новите концлагери

Отговори
10 5
Човекът просто обича

Човекът просто обича

22.09.2023 | 10:52

кучета, котки и стари гуми. Разберете го.

Отговори
9 6
Човекът просто

Човекът просто

26.09.2023 | 12:41

има нужда от спешен психиатричен преглед!

Отговори
2 0
мхм

мхм

22.09.2023 | 09:46

На Коцето нещо му стана с времето. Добре е да обичаш животните, но не и с психически проблеми!

Отговори
21 5
Невена

Невена

22.09.2023 | 10:57

Животинките не са хранени вероятно вече две седмици. Ужасно е да знаеш, че домашните ти любимци са подложени на този ад и да си безсилен! Хората вече не издържат!

Отговори
22 8
Соня

Соня

24.09.2023 | 14:22

Това как го разбрахте? Откъде сте сигурна, че е така? Наблюдавате мястото по 24 часа ли?

Отговори
9 3
Невена, прочетете поста "Помощ за бездомни, а защо не и домашни животн

Невена, прочетете поста "Помощ за бездомни, а защо не и домашни животн

26.09.2023 | 12:48

и ако вашата кметица не е в състояние да работи за жителите на кметството, поемете инициативата Вие! Ако има и други жители, несъгласни с тази реалност в къщата с животните, нека подпишат подписката и действайте! За всеки подаден сигнал в институция на ГИШЕ, искайте входящ номер с ПЕЧАТ от институцията! Ако изпратите сигнала и сканираното електронно копие на събраната подписка по ЕЛЕКТРОННА поща, входящ номер не Ви е нужен. Самото електронно писмо има силата на входиран сигнал! Животните също са потърпевши в случая! Не е нормално да стоят нон стоп затворени в клетки или стаи без храна и вода, без да им се чисти, без обезпаразитяване, без медикаменти (със сигурност има и болни животни, които страдат!!!).

Отговори
3 2
Невена

Невена

27.09.2023 | 18:53

Интересно в случая е не аз, а Вие Соня, как разбрахте, че са били хранени през този период от време? Познавате ли се? Моля, споделете

Отговори
3 3
Невена

Невена

27.09.2023 | 18:59

Соня, интересното в случая е как Вие разбрахте, че са хранени през този период от време? Познавате ли се или сте от населеното място? Моля, споделете

Отговори
1 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?