Следвайте ни

Ловци събират пари за певица с отстрел на глигани

Горското плаща по 150 лв. за убито животно и 50 лв. за намерен труп в балкана

Авджии тръгнаха на лов за диви прасета, след като Горското обяви парична награда от 150 лв. за всеки отстрелян глиган и 50 лева за намерен труп на диво прасе в гората. Целта е да се намали популацията на вида, след като стана ясно, че е основен преносител на африканската чума по свинете.  

"Парите изплаща Горското, но идват от БАБХ", уточни Гено Чобанов, председател на едно от най-големите ловно-рибарски сдружения в региона "Съединение 1906". В него влизат 8 дружинки от Съединение и съседните села, а ловците са близо 250 души. 

"Вече сме пуснали в района 5-6 наши да стрелят по прасета, за да съберем някой лев за певицата", сподели пред "Марица" Гено Чобанов. И допълни, че на 10-и се открива ловният сезон 2019-2020 г. Ще се стреля по прелетен дребен дивеч - пъдпъдъци, дива гургулица, гривяк и бекас. В момента обаче е разрешен и подборен лов на прасета заради увеличената им популация и ситуацията в страна с африканската чума по свинете.

Обявената парична награда накара много от ловците да "мигрират" и да се местят от едно място на друго, в търсене на повече глигани за отстрел, стана ясно вчера. 

Африканската чума по свинете няма да помрачи лова и празника на авджиите в Съединение. Там за откриването на сезона са ангажирали 3 певици. Четири овце ще бъдат приготвени на курбан, а на чевермета ще се пекат 2 архара (дива коза). 

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?