Следвайте ни

Ловци събират пари за певица с отстрел на глигани

Горското плаща по 150 лв. за убито животно и 50 лв. за намерен труп в балкана

viber icon

Авджии тръгнаха на лов за диви прасета, след като Горското обяви парична награда от 150 лв. за всеки отстрелян глиган и 50 лева за намерен труп на диво прасе в гората. Целта е да се намали популацията на вида, след като стана ясно, че е основен преносител на африканската чума по свинете.  

"Парите изплаща Горското, но идват от БАБХ", уточни Гено Чобанов, председател на едно от най-големите ловно-рибарски сдружения в региона "Съединение 1906". В него влизат 8 дружинки от Съединение и съседните села, а ловците са близо 250 души. 

"Вече сме пуснали в района 5-6 наши да стрелят по прасета, за да съберем някой лев за певицата", сподели пред "Марица" Гено Чобанов. И допълни, че на 10-и се открива ловният сезон 2019-2020 г. Ще се стреля по прелетен дребен дивеч - пъдпъдъци, дива гургулица, гривяк и бекас. В момента обаче е разрешен и подборен лов на прасета заради увеличената им популация и ситуацията в страна с африканската чума по свинете.

Обявената парична награда накара много от ловците да "мигрират" и да се местят от едно място на друго, в търсене на повече глигани за отстрел, стана ясно вчера. 

Африканската чума по свинете няма да помрачи лова и празника на авджиите в Съединение. Там за откриването на сезона са ангажирали 3 певици. Четири овце ще бъдат приготвени на курбан, а на чевермета ще се пекат 2 архара (дива коза). 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Не вярва на никакви бг политици

Не вярва на никакви бг политици

08.08.2019 | 19:15

Няма никаква чума. Всичко е измислено от управленците. Ще започне голям внос на свинско месо. Цената ще е много голяма. И големите комплекси също ще продават на цени 2,3повече от сега.а те са на изнестни мутри и политици. Вече лаборатории доказаха че няма чума по домашните прасета. Трябва да се избият уж да не се заразили. Хаха. Наглост безумна

Отговори
0 0
Възмутен

Възмутен

08.08.2019 | 16:11

Жалко за дивите животни! Намериха си управниците с какъв причинител да си измият ръцете и готово"Да действаме-избивайте всичко живо"! БАБХ идвали.....!!!! А някой от тия дупедавци провери ли фуража и въобще някъде видяха ли с кой с какво храни прасетата и дали няма внос на заразен фураж?Направиха ли си труда? По рано излезе инфо., че и мухите и комарите могат да я пренасят чумата. Тях кой ще ги обстрелва???????? Изведнъж пламна цялата държава!!!!! Има огнища които са много далеч едно от друго и места около тях където не се намират диви прасета от 10години насам! Не мисля, че те са я пренесли по домашните, по скоро и те са се заразили от бъканата с ГМО храна(може би умишлено заразена с вируса) защото и тях ги хранят на определените от дружинките места в горите със същите фуражи!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?