Следвайте ни

"Куди" в Съединение: Майка с двама синове изиграха ритуално „Сурва“

viber icon

Катя Алова със синовете си Райко и Любен първи се включиха в стародавния зимен празник „Куди“ в град Съединение тази седмица. Благодарение на техните баби и дядовци те си бяха набавили автентични голямоконарски костюми, които се срещат само тук. Къщата на семейство Алови се изпълни със съседи, близки и приятели, за да наблюдават ритуалните игри, песни и благослови на двете сурвакарски групи, в които участват синовете им, на 12 и 18 години. 

Другите двама братя, които участваха в празника тази година, са Андрея и Кристиян Атанасови, чиято къща също се изпълни с много народ.

Повече от три часа продължи младежкото хоро на площада в града, което ще се повтори и идната седмица на 20 януари, стария Ивановден, с топене на момите. Тогава по обяд ще свири оркестър „Тракийско настроение“ на кавалджията Петко Кънев. Музиката е осигурена от кмета Атанас Балкански, който прави подарък на младежите за старите зимни празници. Сурвакарите първо минаха през неговия кабинет, за да го поздравят, а после се събраха за голямото ритуално хоро.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?