Следвайте ни

Карлово чества 181 години от рождението на Левски СНИМКИ

viber icon

Благословена е тази земя, която има герои като Левски. Благословена е България, защото Левски е Карлово, защото Левски е България! Това заяви в своето слово по случай 181 години от рождението на Васил Левски и празника на града  днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Каузата на България и на нашия град не може да бъде кауза на един човек. Това е каузата и енергията на хиляди. На хилядите карловци и на милионите българи. Така ще устоим на предизвикателството на времето, каза още Кабаиванов.

Карлово  посрещна своя най-светъл празник  обновен, красив и пълен с гости от региона и цялата страна. Кулминацията на проявите, които започнаха в началото на седмицата ще бъде тържествения митинг-заря тази вечер в 21 часа. Проявата всяка година събира стотици карловци и гости.

 А днес сутринта в църквата „Свети Николай” бе отслужена тържествена света литургия в чест на рождението на Васил Левски и празника на Карлово. След това  кметът Емил Кабаиванов, ръководството на общината, десетки граждани положиха цветя на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева.

Ценна икона „Свети хан Тервел” дари на църквата „Свети Николай” проф. Д-р Иван Гаврилов. Това е поредният жест на известният български хирург към карловските църкви и към града.  Иконата бе поставена в центъра на храма редом с икона на света Богородица, копие на чудотворна икона от преди 400 години, също дар от проф. Иван Гаврилов.

Днес предиобед Карлово посрещна Националния туристически поход „По стъпките на Апостола”с над 200 туристи. Ръководителите на 11-те лъча, миналите по маршрутите на Левски през Балкана рапорутваха на кмета на Карлово за успешната си мисия. Всеки от тях получи грамота за участие в 24-тия  поход „По стъпките на Апостола”.

Известната скулпторка Николина Канарова от Карлово бе удостоена днес с наградата на Карловския комитет „Васил Левски”. Призът бе връчен  в родната къща на Апостола от председателя на комитета Златан Тодоров. Канарова е автор на скулптури на Васил Левски, голяма част от сворчеството и е посветено на Карлово. Част от творбите и са  в съавторство със съпруга и Недко Кръстев, който вече не е сред над. Двамата заедно и поотделно са и сред изтъкнаните дарители на града и са носителите  на наградата на Карлово от 2007 година. Голямата ваятелка и художничка посвети наградата на своя съпруг, а в словото си припомни думи от Наредата на Революционния комитет, че България е по-високо от всякакви други интреси.

Председателят на  комитет „Васил Левски” в Съединение Кръстьо Манчев и директорката на училището Величка Кирова доведоха 40 деца на клуб „Млади възрожденци”. За 20-та поредна година Кръстьо Манчев доведе ученици от своя град на 18 юли в Карлово.

Снощи кметът на Карлово връчи наградата на града на художника Петър Николов.  Специално сформирана комисия избра кой да бъде лауреатът тази година. Живописецът на Старо Карлово Петър Николов навърши неотдавна 90 години, негова изложба-дарение на родното му село Климент сега е в Общинската художествена галерия в Карлово.

По случай рождената дата на Васил Левски и празника на града ръководството на общината поздрави снощи  жителите и гостите на Карлово с два големи концерта. Антони Дончев и Биг бендът на Българското национално радио изпълниха на площад „20 юли” любими български композиции, а за финала поканиха на сцената детската формация „Карловойс” с ръководител Анита Илиева. С малгураните пя и солитската на Биг бенда Милица Гладнишка.

Веднага след това новият спектакъл на ансамбъл „Българе” омагьоса публиката.
По случай празника на града кметът на Карлово получи поздравителни адреси от  изпълнителния директор на Националното сдружине на общините Силвия Георгиева, от десетки свои колеги, държавни институции, неправителствени организации.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?