Следвайте ни

Карловци почетоха покровителката на града света Марина

viber icon

Десетки карловци почетоха покровителката на града света Марина край параклиса, построен в нейна чест на брега на Стара река. Сред тях бяха кметът на общината Емил Кабаиванов и заместникът му Антон Минев. Отец Христо Минчев отслужи водосвет и благослови присъстващи.

Карлово честа света Марина като  пазителка на града още Средновековието.  От столетия съществува вярването, че струята вода, която изтича от аязмото край Арапския мост е лечебна и помага при болести на очите и носи здраве на хората. По-късно край аязмото е бил построен параклис. В днешния си вид, вкопан на около три метра в земята малкият храм съществува от десетилетия. Той бе възстановен  преди близо 20 години по инициатива на карловеца Любен Зидаров с участието на скулпторите Недко Кръстев и Николина Канарова.

И днес десетки хора спазиха традицията да запалят свещи в параклиса, да измият лицата си с чудодейната вода и да отнесат от  нея вкъщи.

За българите Св. Марина е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Вярва се, че светицата се явява в сънищата на хората и дава съвети какво да направят, за да се спасят от болести и нещастия.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?