71

Икономическа полиция проверява Община Съединение за злоупотреба със 167 000 лв. за COVID-19

Община Съединение е разходвала неправомерно 167 000 лв., отпуснати за изпълнение на противоепидемичните мерки. Това е установила проверка на отдел "Икономическа полиция" в Пловдив, съобщиха от МВР. 

Парите са били отпуснати с постановление на Министерски съвет за одобряване на допълнителни трансфери по общинските бюджети за 2021 г. за изплащане на действително извършени разходи в изпълнение на въведените противоепидемични мерки в страната.

В хода на проверката са събрани данни, че от близо 230 хиляди лева, отпуснати на Община Съединение по силата на министерското постановление, към 31 януари от тях са разходени над 180 хиляди лева. Преобладаваща част в тази сума – около 167 000 лв., е била за заплащане на дезинфекция, дезинфектанти и лични предпазни средства.

Парите са преведени в рамките на тримесечен период, от декември 2021 г. до февруари 2022 г., по сметка на определена фирма на база издадени от нея разходно-оправдателни документи. В тях са били описани различни дейности, свързани с дезинфекция на площи и помещения на обществени институции и административни сгради, училища, детски градини, зелен  площи и др. в населените места на общината. Тези дейности обаче били изпълнени формално или в непълен обем.

При детайлното изясняване на механизма на тази схема е установено, че тя е станала възможна с участието на длъжностно лице, ангажирано с ръководството, контрола,  управлението и стопанисването на имуществото на Община Съединение, тоест кметът Балкански, и в резултат на нея са нанесени сериозни щети на общината. 

Събраните материали са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хаджи

Хаджи

19.03.2022 | 15:11

А къде е участието на главният счетоводител, който изготвя и проверява документите??? И защо НЕ ми качвате коментарите???

Отговори
2 0
Хаджи

Хаджи

19.03.2022 | 15:07

Публикувайте резултатите от проверката, не се крийте ..

Отговори
2 0
кога

кога

19.03.2022 | 14:32

А кога ще разследва далаверите през двата мандата на Тотев? За десетки милиони?

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?