Следвайте ни

Генерал и митрополит с отличия от Сопот

Честват 15 години от учредяването на най-младата община в Пловдивска област

viber icon

Жителите на Сопот и Анево ще честват 15 години от учредяването на най-младата община в Пловдивска област. По този повод в църквата „Св. св. Петър и Павел” ще бъде отслужен молебен за здравето и благополучието на жителите на двете населени места  и на правителството. Ритуалът е на 5 септември, датата, на която официално е обявена община Сопот. Той ще започне в 16.00 часа.

След молебена в зала „Хаджи Гьока Павлов” започва тържественото заседание на Общинския съвет, което традиционно се провежда на 5 септември. Очаква се тази година на него за почетен гражданин на Сопот да бъде обявен Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Преди две седмици на свое редовно заседание Сопотският парламент прие решение за присъждане на отличието. Дядо Николай ще получи символичния ключ на Сопот за приноса си за укрепване на православието и развитие на духовния живот в община Сопот. Вярата, която той носи, и благословията, която дава на нас, жителите на Сопот и Анево, ще ни закрилят, за да се развива общината и в бъдеще, заяви Дойнов. Митрополит Николай ще е първият духовник, почетен гражданин на Сопот.

Още едно отличие ще бъде връчено в деня на община Сопот. Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов ще бъде удостоен с Военна Вазова награда. Призът се присъжда за втори път, той се дава в чест на братята генерали Георги и Владимир Вазови - едни от най-изявените военни дейци в новата история на България. Бригаден генерал Пламен Йорданов командва най-голямото съединение на Сухопътни войски, в което служат стотици жители на Сопот и Анево, заяви кметът Деян Дойнов.

В рамките на чествания специално място ще бъде отделено на историята на общинското самоуправление в Сопот през 19. век.  Директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив д-р Стефан Шивачев в своя лекция ще представи факти и коментар за създаването на община Сопот още преди около век и половина. Срещата с известния историк е още днес в 18.00 часа в библиотеката в Сопот. След това писателите на града на Вазов ще представят свои творби. Мъжката вокална група ще поздрави всички  с предстоящите празници.

Утре, 4 септември, в къщата музей „Иван Вазов” ще гостува Пламен Тотев, автор на книгата „Любовта е златен сън”, посветена на жените в живота на Иван Вазов.

През седмицата има още редица спортни и културни прояви. Футболен турнир, изложби и демонстрации на занаятите  в Етнографския център „Сопотски еснаф” ще донесат имат възможност да посетят жителите и гостите на Сопот. Финалът на седмицата, посветена на 15 години от учредяването на община Сопот, е на 6 септември. С голям фолклорен  концерт на Поли Паскова кметът Деян Дойнов ще поздрави жителите на общината. Празниците ще завършат с илюминации.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?