2374

Царимир се стяга за „Муфканица“

В селото зачитат празника още от времето, когато са обработвали земята си с волове

От Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

Всяка година на 11 февруари - Власовден, в село Царимир, община Съединение, се провежда традиционният празник „Муфканица”, известен в миналото като "деня на воловското здраве". Царимирци го зачитат още от времето, когато са обработвали земята си с волове, та до днес.

Млад, див, господски… Много са имената на огъня в нашия фолклор, много са и превъплъщенията в нашите обреди. Но значението му винаги е да пречисти и дари светлина.

Затова и царимирският празник започва с огън. Най-ранобудният стопанин ще го запали и ще събере около себе си мъже на раздумка, разказва за традицията Диана Стайкова - секретар на местното читалище

Отдолу ще се зададат пременени в най-красивите си носии жени и млади моми. Станали рано, омесили пити за здравето на животните и хората, раздават по парче на всеки и изричат благопожелания: „Таз година едно теле, догодина две-три!”, „Колкото звезди на небето, толкоз зърно в хамбара!”. Традиционният поздрав между хората е „Муу… Муу…”.

Преди години на мегдана, а днес на площада ще се извие хоро - магично, въздействащо, обединяващо. Всички поколения и цялата общност - в един ритъм. Деца ще възпроизведат игрите на нашите баби и дядовци - „топ”, „тунел”, „котка и мишка”.

Харесат ли се ерген и мома, тайно ще се срещнат на селската чешма. С кобилица и менци момата за вода отива, момък я пресреща и от водата й отпива. Китката от плитката й взема и на хорото до нея се хваща. Срамежливо ще се гледат, тайно ще се обещаят. Момъкът, нетърпелив, с верни другари кон и каруца е осигурил, момата от хорото ще грабне и вкъщи ще я отведе. А майката, всичко видяла и разбрала, с вино се опива горката и си скубе от мъка косата. Ще засвири ръченица, ще започне надиграване.

Ако ти ме надиграеш, дизията си ще ти подаря! Ако аз те надиграя, със синджир през селото ще те поведа, ще се закани момата. Така атрактивният празник „Муфканица“ продължава с хора и много веселие пред очите на всички. Възпроизвеждат се краденето на момата, пияната баба, старите детски игри, прескачането на огъня и обредното хоро.

Всичко това ще се случи на 11 февруари след 10 часа, а всеки гост ще бъде посрещнат с пита и шарена сол. Основен организатор е читалище „Архангел Андонов“, което тази година ще отбележи 95 г. от основаването си. Председател му е кметът на селото Атанаска Бешликова, която е един от радетелите за запазване на старите български обичаи.

След Власовден се счита, че зимата си отива и стопаните се подготвят за земеделска работа.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?