Царимир прави онлайн муфканица

Онлайн „муфканица“ организира тази година село Царимир – в условията на пандемия няма да събира хората на Власов ден, известен още като Волов ден, но и не се отказва от традицията. За да се спази отново тя, местното читалище ще я пренесе в алтернативен електронен формат. 

Екипът вече работи по създаването на видео, в което като тв звезди ще дебютират най-възрастните стопани в селото. Никола Титюков вече е прехвърлил 80-те и в последните години именно той пали традиционния огън на празника. Пред любителската камера вероятно ще застане и Койчо Червенков, който младее с няколко години  в сравнение с Никола, и поема традицията. 

Освен разкази на най-колоритните участници от предишни издания и видеа от хорото, ще включим и  черно-бели снимки от муфканицата преди много години, казва секретарят на читалището Диана Стайкова.

Заедно с библиотекарката събират материалите, вече са намерили и кой да монтира филма, който ще бъде разпространен чрез сайта на НЧ „Архангел Андонов 1928“, интернет портала на общината и социалните мрежи. Царимир се инати да проведе муфканицата въпреки всичко и по възможния в момента начин – с вярата, че българските обичаи са това, което съхранява и показва кои сме ние и какво ни различава от другите народи.

Обичаят е възникнал преди повече от 100 г. в селото, което в миналото е било по-малко. Плодородната земя около него привлякла преселници и днес там живеят около 1000 души като  60% от тях са възрастни хора.

 На 11 февруари те продължават да почитат Власов ден, тъй като Св. Влас е покровител на едрия рогат добитък и домашните животни, които в миналото се ползвали за впряг на нивите. Празникът е също предвестник на пролетта и символизира плодородието. Всяка година той се организира от читалището и кметството, като прииждат и хора от Церетелево, Неделево и Любен.

Традицията повелява най-възрастният стопанин да запали огън – заради силата да пречиства, да дарява светлина, да пъди болести и зли сили. В последните години именно Никола Титюков, нагизден с народна носия, е наклаждал огъня, в по-стари времена ползвали кремък и прахан. Местните прескачат пламъците и се поздравяват с мучене, откъдето идва и думата  муфканица.

Жените носят на мегдана своята „Блага питка“ или ,,Власувина“, която се меси и раздава за здраве. Всеки стопанин идва с менче вино.

Играят се хора, а децата си припомнят игри от миналото - ,,топ“, ,,челик“, ,,орел“.

Тепърва за онлайн муфканицата ще се избират момиче и ерген за друг традиционен елемент от ритуала – задявка на чешмата.

След като младежът  напие водата и вземе китката, двамата с момата се хващат редом на хорото. То се къса при гръм от пушка и приятелите на момъка отмъкват избраната невеста с магарешка каруца. Наздравиците за сватбата се редуват с наричанията „Тази година две-три телета, догодина 10!“ и  „Колкото звезди на небето, толкоз зърно в хамбара!“. Народното чувство за хумор е вплело в обичая и закачка – майката на булката се напива от мъка. Веселбата обаче продължава, когато младите се връщат,  засвирва ръченица и започва надиграване. „Ако ти ме надиграеш, дизията (огърлица от пендари) ще ти подаря! Ако аз те надиграя, със синджир през селото ще те поведа!“, зарича се пред момъка невестата. 

 Обичаят  ревностно е пазен през годините от самодейци в Царимир. А на възрастните им е драго да разказват за него, както ще се види и в онлайн муфканицата. 

Снимки: Архив на НЧ „Архангел Андонов 1928“ в село Царимир

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Таня Стайкова

Таня Стайкова

30.01.2021 | 09:54

Благодаря от свое име за изключително добрата статия. Успяхте да предадете същността на този малко познат за широката публика празник. Пазете се! Да бъдем здрави!

Отговори
2 0
Тони

Тони

28.01.2021 | 19:19

Хубави, красиви обичаи - Български!

Отговори
3 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?