46

Българи в чужбина с предложение до премиера: Мобилни кабинети да заместят лекарите на село

Държавата да изпраща медицински лица или мобилни кабинети веднъж месечно във всяко едно българско село. Това предложиха с писмо до премиера Кирил Петков и още 6 институции от  "Ангели за България". Благотворителната организация е със седалище Обединеното Кралство и обединява българи от цял свят с мисията да помагат на нуждаещите се на територията на страната ни. От ноември 2021 г. от организацията наемат лекари, които извършват безплатни медицински прегледи в българските села, останали без медицинска грижа от години. За сега са посетени близо 50 населени места в Пловдив, Видин и Добрич. 

При посещенията на населените места, в които нямат медицински лица, кметовете предоставят чисто и топло помещение, организацията осигурява гориво, апаратура, тестове за диабет, осигуровки на лекарите и лекарства нужни за спешни случаи или болежки на хората.

"Това ни струва около 220 лв. на ден, като прегледаните хора са средно около 25 човека дневно. Здравето на хората се подобри само след 4 посещения на всяко едно село и модела среща голяма подкрепа и одобрение сред населението. В този смисъл ние го смятаме за добре работещ и рентабилен", обяснява в писмото Стела Иванова, директор на "Ангели за България". Те решили експериментално да пресметнат колко би струвало на държавата да изпраща медицински лица веднъж месечно във всяко едно българско село и колко лекари биха били нужни, за да се извършва това за всички 5000 български села. Сметките показали около 6 млн.лв. годишно за заплати и още 20 млн.лв. за оборудване на 5000 кабинети. 

"Дори всички тези мои изчисления да не са верни, те имат за цел да насочат вниманието ви към решение. Бихте могли да помислите за мобилни кабинети, които да посещават редовно селата, ако го смятате за по добро решение. Каквото и да е, търсете мнението на неправителствените организации, работещи на терен, ще се изненадате колко навътре са в проблемите на хората, а не само на медицинския сектор. Проблемите по селата, с които се сблъскахме са, че хората масово не знаят че имат диабет, високо кръвно, сърдечни проблеми. Психичните проблеми също не са никак малко", се казва още в писмото.

Липса на транспорт до градовете е ключов момент, личните лекари не посещавали селата с години и хората не са преглеждани и лекувани. Лекуват се със остарели назначения, не е проследено тяхното състояние и се влошават, живеят с неработещи пейсмейкъри.  Деца и възрастни с вродени заболявания, никога не преглеждани или освидетелствани , поради което без възможност да им се издадат ТЕЛК решения или да бъдат настанени в център за грижа. Родителите им цял живот се грижат за тях, без здравни осигуровки и трудов стаж, на социални пенсии или в извън пенсионна възраст. Пълна липса на информация как да разрешават лични и социални въпроси, обясняват още в писмото. 

И допълват, че има огромна нужда от общодостъпна, мобилна, здравно - социална услуга, която да работи на терен в помощ на хората, без излишни формалности ,а просто грижа и подкрепа на областно ниво.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Minko GEIO

Minko GEIO

16.02.2022 | 20:21

bylgariq tova e sofiq be selqci ostanaloto ne se vodi narod

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?