Следвайте ни

Аристократ ни подари паметник на княз Церетели

viber icon

Правнукът на княз Алексей Церетелев - Зураб, подари на Церетелево паметник, а на Пловдив - берелеф, с образа на предшественика си. Мемориалната творба в селото ще бъде открита тържествено в 14 часа утре.

Барелефът му в Пловдив пък ще бъде монтиран до ресторант „Пълдин" в Стария град. Улицата пред него носи същото име.

Паметникът в Церетелево е висок 1,85 метра. Постаментът му е от скъпия камък риолит. Той е дарение от бизнесмена Георги Гергов. Откриването е с военен и църковен ритуал.

Митрополит Николай ще освети мястото.

На церемонията ще присъстват посланикът на Русия Анатолий Макаров, арменският и беларуският му колега - Армен Саргсян и Александър Лукашевич. Гости ще са областният управител Здравко Димитров и почетният консул на Русия Георги Гергов.

Зураб Церетели не е никак случайно име в руската монументална скулптура. Баща му Константин Георгиевич е от видната княжеска фамилия.

Майка му Тамара Семьоновна Нижарадзе също е издънка на аристократично семейство. През 60-те години на миналия век младият Зураб учи във Франция, където се запознава с Марк Шагал и Пабло Пикасо.

85-годишният творец няма да гостува в Пловдив и Церетелево. Той е автор на някои от най-внушителните паметници за последните 150 години.

През 1998-а издигна 98-метровия паметник Петър Първи в Москва, който е посветен на 300-годишнината на руския флот. Това е четвъртият по големина монумент в Русия.

Шест години по-рано негова работа е 124-метровият Христофор Колумб. Церетели е критикуван, че монументът на Петър е смалено копие на този на Колумб.

Творбите му красят Ню Йорк, Севиля и Париж. Направи и паметник на московския кмет Лужков с тенис ракета в ръка и футболна топка в краката.

Паметникът му на Владимир Путин е 3,5-метров и на него руския президент е изобразен в кимоно за джудо. /Марица.бг

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?