Следвайте ни

104-годишната баба от Пловдивско чества рожден ден

viber icon

104-годишната баба Гена Сиркьова от Каравелово  посрещна скъпи гости днес по случай рождения си ден. Сред първите дошли да я поздравят бяха кметицата на селото Славка Червенкова и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Дългият и изпълнен със смисъл живот на баба Гена е пример за всички, той ни радва и изпълва с почит и уважение, каза Кабаиванов  пред дошлите да уважат празника роднини, приятели и съседи. Когато човек има смисъл в живота си, когато сърцето му е пълно с обич към близките и духът му е силен, се радва на дълголетие, обобщи той и връчи на столетницата поздравителен адрес и саксия с цвете.

Кметицата на Каравелово Славка Червенкова също поздрави рожденичката от името на кметството, както и от името  пенсионерски клуб „Детелина“ и на Сдружение „Любен Каравелов“. Тя връчи на баба Гена стъклена чаша с герба на селото и голяма торта.

Отец Рафаил отслужи водосвет за здраве, а певческата група „Каравеловските славеи“ зарадваха баба Гена с китка чудни народни песни. 

От доста години Каравелово чества рождения ден на баба Гена като празник на всички.Тя е наша гордост, както със своите години, които нахвърлиха едно столетие, така и с мъдростта, почтеността, човечността и любовта  към хората, споделя Славка Червенкова, кмет на селото, която още преди години инициира честването на рождения ден на столетницата.

Днес баба Гена  се радва на гостите, а снаха и Пенка, с които ги свързват десетилетия съвместен живот,   приготви трапезата и шета за гостите. Баба Гена има син и дъщеря, 3 внука, 4 правнука и 2 правнучки, от които най-малката е на 3 месеца. 

По-късно днес столетницата  ще отвори сандъка със сватбените си дрехи и това ще сложи началато на важно за селото събитие. Днес с разказ на баба Гена пред камерите ще започнат снимките на филм, наречен „Каравеловска сватба от преди 100 години“. Специално за видеото баба Гена  ще си спомни своята сватба с Марин Сиркьов, която била преди 85 години, а младоженката тогава била само на 19 години.

И сега баба Гена си спомня как на един празник на селото дълго се взирала сред момите и момците, които били на хорото, да види своята изгора Марин Сиркьов. Сърцето и се било свило като не го виждала. Но по някое време го зърнала, сърцето и подскочило от радост, двамата хванати един до друг дълго играли хоро. А само след няколко дни те обявили годежа си.

Със сватбените  дрехи на столетницата за филма ще се облече момичето, което играе ролята на младоженка във видеото за старинната венчавка. 

Сюжетът на филма  е своеобразно продължение на друг видеофилм за Каравелово, сниман преди две години. Той е със заглавие „Розобер в село Каравелово“. Той показва усилния труд по прибирането на маслодайните рози. А по време на розобера момите  и момците се харесват, готови да се свържат завинаги. Филмът завършва с думите на родителите на една от двойките „Хайде след жътва изпратете сватовници“. Филмът „Каравеловска сватба от преди 100 години“ продължава разказа за съхранените традиции в селото, а столетницата баба Гена е тази, която в действителност  пренася тази традиция през десетилетията.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?