Следвайте ни

104-годишната баба Гена вдъхновителка на сватбен филм

Премиера на филм, посветен на сватба преди един век, препълни зала „Васил Караиванов“ в Карлово миналата вечер. Лентата е озаглавена „Каравеловската сватба 100 години по-късно както преди век“. Тя е дело изцяло на самодейците от сдружение „Любен Каравелов“ в селото.

Филмът е продължение на предходната продукция на сдружението „Розоберът“, който представя прибирането на розовия цвят и добиването на прочутото масло от него в Каравелово.

В продукцията участваха над 100 жители на селото. Най-възрастните актьори са 104-годишната баба Гена Сиркьова, по чиито спомени е пресъздаден обичаят, и 90-годишната Вера Вера Христинчева. Две бебета - 5-месечният Златомир Петков и 9-месечният Петър Чавдаров, също имат роли във филма. Много местни хора предоставиха пшеничените си ниви, за бъде заснета жътвата в селото, откъдето започва началото на действието, и къщите си, за да бъде сниман интериорът.

Филмът „Каравеловската сватба“ бе заснет само за четири дни, режисьор и оператор е Манол Николов, с камера и дрон снима Христо Недялков. И двамата имаме сериозен опит в различни продукции, но каравеловската сватба с целия колорит и отдаденост на актьорите от селото ни вдъхнови, споделиха те.

 

 

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?