49

Земеделският министър Иван Иванов: Скъсаната дига в Садово без Акт 16 ВИДЕО, СНИМКИ

„Скъсаната дига в община Садово, както и всички ремонтирани през последните две години, няма Акт 16. Работата по тях не е изцяло приета, но всички дейности са напълно платени“. Това обяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той инспектира повреденото от поройните дъждове съоръжение на р. Чая в землището на Катуница.  

Министърът уточни, че дигите все още са в гаранция и трябва фирмите, работили по тях, да извършат възстановяването за собствена сметка. На компаниите вече са изпратени писма, а ако откажат да обновят съоръженията, ще бъде сезирана прокуратурата.

В момента се извършва пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи“. Резултатите от одита ще бъдат предоставени на прокуратурата както на българската, така и на европейската. Има сигнали за нарушения, които се инспектират, включително и опит за злоупотреба с европейски средства, за ремонт на напоителни съоръжения, които са в разрез с европейското законодателство. По тази причина съществува и опасност от налагане на финансови корекции, което ще се отрази и на цялостното финансово състояние на „Напоителни системи“.

По първоначални данни възлагането на ремонтите се е извършвало по непрозрачен начин, като има информация за нелоялни практики, като поставяне на дискриминационни условия. Общата сума на сключените договори за дейности по напоителни съоръжения е 107 млн. лв.

Специално дигата край Катуница временно е "закърпена", но ще се търсят възможности и за пълната й рехабилитация. Министърът отправи благодарност към „Напоителни системи“ за бързата реакция и възстановяване на скъсаните участъци.

Министър Иванов коментира, че експерти от Министерството на земеделието ще направят анализ за ситуацията в района и увери, че всички производители,  чиято продукция е била унищожена, ще бъдат обезщетени. 

За късмет тази година се разминахме леко. Добре, че водата бързо се оттече и реколтата не пострада. Надявам се да успея да намеря пазар, коментира Георги Чалъков, производител на зеле.

Той е категоричен, че трябва да се вземе генерално решение с качествен ремонт на дигата, която правила проблем от 1998 г. и почти всяка година десетки декари се превръщали в оризища. 

Фермерът посочи съседен на неговия наводнен и посипан с пясък терен, на който следващата година няма да може да се гледат зеленчуци.

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
К. Петков

К. Петков

20.12.2021 | 15:15

Назначавам да се направи анализ на ситуацията, който да бъде анализиран и да бъде изготвен краен анализ, който да послужи за основа на следващ анализ и тогава ще анализираме действията които трябва да предприемем

Отговори
4 1
Не че нещо ама...

Не че нещо ама...

20.12.2021 | 15:12

Какъв Акт 16,кви 5 лева като преди това казаха, че дигата е 41-ва година и до сега не е извършван основен ремонт!!!

Отговори
3 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?