Следвайте ни

Селският кмет - шериф, лечител, психолог и главен еколог

viber icon

Управникът на Катуница завърза апаш със свински опашки и го предаде на полицията

Размирното преди време село, което трепереше от главорезите на Цар Киро, сега е мирно и тихо  

За 9 години Красимир Юруков ​се справи с тежката битова престъпност. Сега тук няма даже дребни кражби.

 

 

Докато бори корупцията по високите етажи на властта и сивата икономика, новият главен прокурор Иван Гешев обяви война и на битовата престъпност по селата. Дни след като апаши нападнаха 83-годишната баба Атанаска от Белозем в дома, обвинител №1 пристигна на място заедно с министъра на МВР Младен Маринов. Служители на реда влязоха с полицейски кучета в ромските махали на селата Болярино и Чалъкови. Униформените обаче скоро ще си тръгнат и тогава с голи ръце срещу апашите остава само селският кмет, на места подпомаган от кварталния полицай. Какво може да направи кметът на село, за да опази живота и имуществото на жителите, провери "Марица".

 

Според Закона за МВР кметът има право да задържа извършител на престъпление до идването на органите на реда. 

Мнозинството от първенците на село смятат, че борбата с битовата престъпност е работа на полицията и държавата трябва да намери начин да осигури униформени във всяко кътче на родината. Занимаваме се с какво ли не - осигуряваме дърва на самотните, ходим за лекарства, чистим деретата и незаконните сметища. Няма как да сме едновременно лечители, еколози, че и шерифи, смятат повечето селски кметове.  

Не така обаче мисли дългогодишният кмет на Катуница Красимир Юруков. Миналата есен той спечели трети мандат, а съселяните му признават, че го преизбират заради спокойствието и реда, които Юруков въдворява. Думата на управника, който има зад гърба си 30 години работа в полицията, е закон в Катуница. 

Превантивният контрол е най-важното нещо за справяне с битовата престъпност, смята Юруков. И допълва, че ролята  на кмета е голяма.

"Той е водещата фигура в малкото населено място. Трябва да работи съвместно и с полицията, с охранителните фирми, с институциите, с неправителствените организации и с всеки един човек от селото си, за да осигури спокойствие и ред, обяснява Юруков. И допълва, че познава лично всеки жител на Катуница и всяко семейство, включително и контингента. Знае от кого какво може да очаква. И не защото е бивш полицай, а защото не спира да разговаря с всеки.

"Ако някой от контингента не работи, а харчи, значи върши нередни неща. Отивам при него и го питам как така живее нашироко, без да има официални доходи", разказва Юруков. Признава, че му се е налагало и няколко пъти да действа по-твърдо. Преди 5-6 г. задържал роми от Караджово, дошли да крадат в селото му. Юруков ги овързал със свински опашки и ги предал на полицията. Това станало, след като жители на две крайни улици в селото му се оплакали, че нощно време неизвестни влизат в необитаеми къщи до тях и изнасят оттам каквото намерят - желязо, медна посуда и всякакви вещи.

Според Юруков кметът не трябва да спи, особено пък в малките часове на нощта - между 2 и 5 часа, когато се извършват най-често престъпленията. Тогава ставаш, палиш колата и правиш обход на селото. Държиш под око контингента и самотните хора в селото, които най-често са жертвите на ало измамници или обирджии.

Юруков обяснява, че го прави често, като преди това звъни на охранителната фирма, която има коли и екипи в района, и заедно извършват обиколка на махалите.  

Кметът трети мандат обяснява, че е щастлив, защото все повече млади семейства купуват къщи в селото и остават да живеят в Катуница. Когато ги попиташ защо, отговаряли - заради близостта до Пловдив и спокойствието. От години в Катуница няма извършено тежко престъпление, дори и кражби.

Предизвикателство за Юруков обаче се оказала битката със страха у хората след размириците в селото. През септември 2011 г. близки до фамилията Рашкови сгазиха с бус 19-годишния Ангел, по-късно от проблеми със сърцето почина и 17-годишният Павел. Криминалният случай отвори кутията на Пандора и едва не запали етническа искра в селото. Катуница се надигна срещу Цар Киро и фамилията му, подкрепиха ги в цялата страна.  

"Дълго време след това младите не пускаха възрастните си роднини по улиците. Цели семейства живееха в страх. Наложи ми се да разговарям с всеки един от тях, за да преодолеят това", разказа Юруков.  

След всичко това не исках Катуница да се свързва единствено с тези събития и тогава инициирах организирането на рокфест в селото. Увлякох хора от ромския етнос в художествена самодейност, спомня си кметът на Катуница и допълва, че управникът на село трябва да е и шериф, и психолог, за да държи нещата под контрол. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?